UMILJATE UBOJICE

DRAMA NA HAVAJIMA: Mačji izmet tamani tuljane, dupine i ptice

Mačke su možda nekima omiljeni ljubimci, ali sada su postali i zastražujući strojevi za ubijanje, prenosi CBS News.

POKAZALO NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Vlasnici mačaka mogu oboljeti od teške mentalne bolesti

Navodno fekalije tih malih lovaca šire zarazne bolesti koje ubijaju istočnopacifičke dupine, havajske morske medvjedice i lokalne ptice na Havajima.

Dvije skupine ljubitelja životinja sukobile su se zbog opasnosti koju predstavlja ovaj smrtonosni izmet. Zbog toga su neki počeli tražiti eutanaziju mačaka lutalica po otocima, što je očekivano izazvalo proteste mačkoljubaca.

Parazit koji navodi na samoubistvo

Opasni parazit

havajska morska medvjedica
Ugrožene havajske morske medvjedice umiru zbog mačjeg izmetaFoto: Wikimedia

Mačji izmet sadrži parazit toksoplazmozu koji se razmožava samo unutar mačke. Toksoplazmoza nije štetna za mačke, i u stvari im može biti i od koristi, ali je smrtonosna za veliki broj vrsta, poput istočnopacifičkih dupina, morskih vidri i morskih medvjedica. To je zato što kiše isperu mačji izmet u more, gdje parazit lako završi u drugim stvorenjima.

Parazit može živjeti na kopnu i u moru i do 18 mjeseci, a moguće je da bude smrtonosan i po ljude. Zbog toga Centar za spriječavanje bolesti posebno preporučuje trudnicama da ne mijenjaju same mačji pijesak jer bi mogle prenijeti parazit bebi u utrobi.

Do sada je poznato kako je od posljedica toksoplazme umrlo osam havajskih morskih medvjedica. Radi se o ugroženoj vrsti, i procjenjuje se kako ih u okolici Havajskog otočja ima još samo oko 1.100.

Charles Littnan, vodeći znanstvenik u Istraživačkom programu havajskih morskih medvjedica izjavio je kako je njegov tim svjestan činjenice kako su životinje izložene ovom parazitu, ali da je broj umrlih tek nedavno porastao. Oko 300.000 mačaka lutalica luta samo havajskim otokom Oahu, na kojem živi gotovo milijun ljudi navodi se u izvještaju organizacije Hawaiian Humane Society.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr