DOSAD NAJAMBICIOZNIJI LET NA MARSU: / Pokušat će postići još bolji rezultat, čak i ako unište NASA-in helikopter

Helikopter se i ovaj put najprije zaustavio, potom kratko lebdio okrećući kameru u svim smjerovima prije vraćanja u prvobitnu poziciju

26.4.2021.
10:34

Minijaturni helikopter Ingenuity, težak manje od 2 kilograma, koji se na Marsu nalazi u sklopu misije rovera Perseverance, obavio je i treći let, a ovaj je put u zraku proveo 80 sekunda. Po podacima NASA-e helikopter se vinuo do visine od oko pet metara, potom je izveo bočni manevar od 50 metara, u zraku je proveo 80 sekunda, a zatim se vratio na početnu poziciju.

Nedjeljni let bio je najambiciozniji dosad, no inženjeri kažu da će pokušati postići još bolji rezultat, piše BBC. Željeli bi dosegnuti krajnje granice letjelice, čak i ako krajnja posljedica bude njezino potpuno uništenje.

Piloti Ingenuityja su kazali da se helikopter i ovaj put najprije zaustavio, potom kratko lebdio okrećući kameru u svim smjerovima, bočno se pomaknuo te se vratio u prvobitnu poziciju i na kraju sletio.

Dokaz mogućnosti letenja

Prethodna dva leta izvedena su u ponedjeljak i četvrtak, a prvi će u povijesti ostati upisan kao prvi kontrolirani let na drugom planetu. IIngenuity je na Mars stigao sredinom veljače. Ondje ga je dopremio rover Perseverance koji je sletio u krater Jezero na Crvenom planetu.

Znanstvenici bi ovim pothvatom željeli dokazati da postoji mogućnost letenja u rijetkoj atmosferi Marsa. Pojasnili su da bi se u budućnosti ovakvi helikopteri mogli koristiti za izviđanje terena prije slanja u svemir rovera i astronauta, no i za istraživanje nekih teško pristupačnih lokacija, poput litica.

Dužnosnici NASA-e su inženjerskom timu Ingenuityja odobrili još dva leta prije nego što se Perseverance posveti primarnoj misiji - potrazi za znacima života u krateru Jezero.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali