Donirali 1.000 doza eksperimentalnog cjepiva protiv ebole

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji bit će donirano između 800 i 1.000 doza eksperimentalnog cjepiva, koje je dosad testirano samo na životinjama.

Kanada je priopćila da će donirati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) oko tisuću doza eksperimentalnog cjepiva protiv ebole, kazala je agencija za javno zdravstvo te zemlje, javljaju u srijedu agencije.

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji bit će donirano između 800 i 1.000 doza eksperimentalnog cjepiva, koje je dosad testirano samo na životinjama, za uporabu u zapadnoj Africi, rekao je Gregory Taylor, zamjenik čelnika agencije.

Količine su ograničene

Međutim, liječnici kažu da su količine cjepiva i eksperimentalnog lijeka ZMapp ograničene i da će možda trebati mjeseci da se stvore dostatne zalihe.

Proizvođač ZMappa Mapp Biopharmaceutical kazao je u utorak: “Iskorištene su dostupne zalihe ZMappa. Ispunili smo svaki zahtjev za ZMappom koji je imao potrebnu pravnu autorizaciju”.

“Lijek je dan besplatno u svim slučajevima”, kazala je tvrtka.

Odluka o etičnosti upotrebe

Nigerija je u srijedu zatražila od SAD-a eksperimentalni lijek ZMapp, koji je već primilo dvoje američkih liječnika, i još čeka odgovor. Liberija je zahtjev uputila ovaj tjedan i dobila je pozivan odgovor.

WHO je u utorak donijela odluku o etičnosti upotrebe eksperimentalnog, nedovoljno testiranog lijeka ili cjepiva kao potencijalno učinkovitog postupka ili prevencije u liječenju epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Zdravstvena agencija UN-a objavila je da opskrba eksperimentalnim lijekovima protiv virusa ebole zahtijeva “suglasnost, slobodu izbora, povjerljivost, poštovanje osobe koja prima lijek, očuvanje njezina dostojanstva i uključenost zajednice”.

Stručnjaci su u Ženevi raspravljali o tomu mogu li se eksperimentalni lijekovi i cjepivo protiv ebole upotrijebiti u borbi protiv te bolesti, unatoč tomu što dosad nisu dovoljno testirani ili nisu dobili odobrenje od nadležnih tijela.

Neki eksperimentalni lijekovi dali nadu

Neki eksperimentalni lijekovi dali su nadu, kazala je šefica WHO-a za inovacije Marie-Paule Kieny.

Liječnici bez granica pozdravili su odluku WHO-a ali su kazali da sam eksperimentalni lijek neće zaustaviti problem već da je potrebno veliko povećanje broja liječnika i općenito osoblja koje će pomagati oboljelima.

Po brojkama WHO-a dosad je potvrđeno 1.800 slučajeva oboljelih od ebole i više od 1.000 smrtnih slučajeva.

Povratak na Net.hr