Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je u subotu ustvrdio kako je enitet Republika Srpska (RS) zapravo država srpskog naroda i istaknuo da je krajnji cilj samostalnost i ujedinjenje sa Srbijom.

"RS je nedvojbeno država srpskog naroda", kazao je čelnik bosanskih Srba u povodu 9. siječnja, "Dana RS-a".

Za razliku od ranije, ove je godine obilježavanje tog praznika koji je ustavni sud BiH proglasio neustavnim organizirano bez parada policajaca i vatrogasaca i bez masovnih okupljanja zbog pandemije covida-19.

Trenutno predsjedavajući tročlanog predsjedništva BiH, Dodik je u videosnimci ponovio da je RS ostvarenje višestoljetne ideje Srba da imaju svoju državu.

Kazao je kako je taj entitet rezultat borbe što su je Srbi vodili od razdoblja turske okupacije do komunističke bivše SFRJ koja je srpskom narodu pokušavala uskratiti identitet "formirajući neke druge nacije".

'Borba za jedinstvo sa Srbijom'

"To nikada nije bila borba za BiH nego za jedinstvo sa Srbijom", kazao je Dodik dodajući kako je konačni cilj samostalna i slobodna RS.

Dio zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini tadašnje SRBiH je 9. siječnja 1992. protuustavno proglasio "srpsku republiku BiH" pokušavajući na taj način spriječiti neovisnost BiH.

Ustavni sud BiH dvaput je presudio da je obilježavanje toga datuma neustavno jer krši prava Hrvata i Bošnjaka koji žive na teritoriju RS-a.

Unatoč tome što je ta presuda obvezujuća, vlasti u RS-u su nastavile s tom su praksom, a Dodik je u subotu najavio da se 2022. godine može očekivati najveća proslava do sada.

"To je dan koji je napravio narod pa ne može i nikada neće biti ukinut odlukom bilo kojeg međunarodnog inkvizitora", rekao je Dodik.