TENZIJE RASTU / Dan uoči početka samita u Washingtonu Rusija izvela masovni udar na Ukrajinu

Image
Foto: Profimedia

Stručnjakinja Finskog instituta za međunarodne odnose Minna Olander uvjerena je u jedno – udari Rusije na niz ukrajinskih gradova osmoga srpnja bili su nastavak strategije Ruske Federacije da pravi pritisak na civilno stanovništvo Ukrajine kako bi se 'slomila volja za pružanje otpora'

9.7.2024.
14:45
Profimedia
VOYO logo

Dan uoči početka samita u Washingtonu, koji se održava od 9. do 11. srpnja, Rusija je izvela masovne udare na Ukrajinu. U Kijevu je uslijed raketnih napada poginulo više od 20 osoba, a najveća dječja klinika u zemlji "Ohmetdet" je djelomično razorena.

Stručnjakinja Finskog instituta za međunarodne odnose Minna Olander uvjerena je u jedno – udari Rusije na niz ukrajinskih gradova osmoga srpnja bili su nastavak strategije Ruske Federacije da pravi pritisak na civilno stanovništvo Ukrajine kako bi se "slomila volja za pružanje otpora". Olander je naznačila da bi to mogao biti povod da se na samitu preispitaju zapadna ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadni partneri su u svibnju dozvolili Ukrajini da upotrijebe njihovo oružje za udare na teritorij Ruske Federacije, ali postoje ograničenja dometa i vrste oružja. Zračni udari na Ukrajinu u predvečerje samita svakako će biti povod za novu raspravu o jačanju ukrajinske protuzračne obrane. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je nedavno najavio "dobre vijesti" iz Washingtona.

Jubilarni sedamdeset i peti samit NATO-a bi trebao prikazati uspjehe zapadnog vojnog saveza osnovanog 1949. radi zauzdavanja Sovjetskog Saveza. U te uspjehe pripadaju povećanje izdataka za obranu i širenje Sjevernoatlantskog saveza. Posljedica ruske invazije na Ukrajinu jest i pristupanje NATO-u Finske i Švedske, što je broj članica povećalo na 32.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SMRTONOSNI NAPAD /

UN: Dječju bolnicu sravnio je ruski projektil'. Rusi: 'Laž, Ukrajinci su raketirali sami sebe'

Image
SMRTONOSNI NAPAD /

UN: Dječju bolnicu sravnio je ruski projektil'. Rusi: 'Laž, Ukrajinci su raketirali sami sebe'

Na predstojeći samit ne baca sjenu samo rat Rusije protiv Ukrajine, već i zbivanja posljednjih tjedana unutar članica NATO-a. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je nakon katastrofalne televizijske debate izložen pritisku da povuče svoju kandidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima.

Samit u Washingtonu bi za njega mogao biti posljednji, prije useljavanja Donalda Trumpa u Bijelu kuću. A Trump je dovodio u pitanje kolektivnu sigurnost u sklopu NATO-a i nije isključio smanjivanje pomoći Ukrajini. U Europi su zemlje poput Francuske i Njemačke oslabljene rezultatima izbora za Europski parlament i rastućim utjecajem ultradesnih političkih snaga koje zahtijevaju smanjivanje pomoći Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se shvatile okolnosti pod kojima se održava ovaj vašingtonski samit, vrijedilo bi podsjetiti kako je protekao prošli samit u Vilniusu. Ukrajina i nekoliko istočnoeuropskih zemalja htjele su isposlovati odluku da se Kijevu, kojem je članstvo obećano još 2008., uputi službeni poziv da se priključi NATO-u, ali bez konkretnog datuma. Tada važeću formulaciju je uoči samita u Vilniusu na društvenim mrežama kritizirao ukrajinski predsjednik Zelenski nazivajući je "apsurdnom". To je naljutilo Sjedinjene Američke Države.

POGLEDAJTE VIDEO: Ukrajina pod uzbunom za zračni napad: Rusi raketirali Kijev

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo