Bez velikih iznenađenja, Čović i Izetbegović u Predsjedništvu

Stranka demokratske akcije (SDA) pojedinačno je osvojila 28 posto glasova na izborima za Zastupnički dom parlamenta BiH među biračima s teritorija Federacije BiH, dok je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dobio povjerenje 39 posto birača s teritorija Republike Srpske pa će te dvije stranke imati i najviše zastupnika u budućem sazivu parlamenta.

Točan broj osvojenih mandata u ovoj fazi prebrojavanja nije poznat, no sigurno je kako je nedavno osnovana Demokratska fronta (DF) Željka Komšića izbila u sam vrh, s osvojenih 15 posto glasova i druga je po snazi među strankama čiji se zastupnici biraju s teritorija Federacije BiH, dok je Srpska demokratska stranka (SDS) dobila glasove 33 posto birača s područja RS-a i druga je po snazi u tom entitetu.

Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, s nešto više od 14 posto glasova, treća je po snazi stranka u Federaciji BiH, a Socijaldemokratska partija BiH (SDP), koja je do sada imala najviše zastupnika u državnom parlamentu, pala je na četvrto mjesto s 9,7 posto osvojenih glasova.

Hrvatske stranke u koaliciji predvođenoj HDZ-om BiH dobile su glasove 12 posto birača, a HDZ 1990., koji je na izborima nastupio samostalno, osvojio je 4,19 posto glasova.

Dodik u vodstvu

Dragan Čović i Bakir Izetbegović dobili su dodatne glasove kojima je potvrđena njihova pobjeda u utrci za hrvatskog odnosno bošnjačkog člana bosanskohercegovačkog državnog vrha.

U SNSD-u su priznali da je Željka Cvijanović, kandidatkinja iz njihove koalicije za člana predsjedništva BiH iz Republike Srpske izgubila od Mladena Ivanića, kandidata Saveza promene, za samo 300 glasova razlike.

Prema podacima prikupljenima s 85 posto biračkih mjesta, Dodik vodi s 264 tisuće glasova u trci za novi mandat predsjednika RS-a ispred kandidata SDS-a Ognjena Tadića, koji je dobio glasove 253 tisuće birača.

Dodik je pobijedio Tadića za nešto više od 10.000 glasova. Naime, Centralna izborna komisija BiH danas je na temelju nepotpunih i neslužbenih rezultata priopćila da je Dodik osvojio 264.051 glas, a Tadić 253.211 glasova.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je po privremenim rezultatima izabran za hrvatskog člana predsjedništva BiH, izrazio je u ponedjeljak u Mostaru očekivanje da će se vlast na svim razinama u toj zemlji brzo uspostaviti i stvoriti uvjete za podnošenje kandidacijskog statusa za EU.

“Siguran sam kako ćemo vlast napraviti u idućih nekoliko mjeseci, odnosno do kraja godine. Ako to uspijemo, onda smo na pravom putu da krenemo rješavati životne probleme naših građana”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru. Pri tome je dodao da mu je jedan od glavnih ciljeva nakon izbora pomoći da se pokrenu reforme kako bi Bosna i Hercegovina mogla sustići susjedne zemlje na putu prema Europskoj uniji.

Na konfedernciji za novinare Čović je izrazio očekivanje i da se više neće pokušavati osporavati njegova pobjeda na predsjedničkim izborima, očito aludirajući na sinoćnje tvrdnje protukandidata Martina Raguža da će on postati član državnog predsjedništva nakon svih prebrojanih listića.

Njega je pak optužio da je pokušao s bošnjačkim glasovima pokušao doći na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva.

Povratak na Net.hr