Pritisak se ne smanjuje

CERAR NAJAVIO NOVE MJERE: U Sloveniju do ponoći ušlo 8625 migranata i izbjeglica

U Sloveniju je tijekom jučerašnjeg dana iz Hrvatske do ponoći ušlo 8.625 migranata i izbjeglica, a od početka izbjegličkog vala kroz Sloveniju prije 11 dana sveukupno 83.600, objavilo je u utorak ujutro slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Također je potvrđeno da Austrija i dalje prima migrante na izlaznim točkama iz Slovenije.

Prema jutrošnjim podacima slovenske policije, na područje Rigonca, do sada najvažnije ulazne točke na zelenoj granici s Hrvatskom, tijekom noći je došlo  1400 migranata, a očekuje se dolazak njih još 1.500.

Jučer je iz Slovenije u Austriju prešlo 5.342 migranata, danas tijekom jutra još 7.500. Prema današnjem stanju u 6 sati ujutro, Austrija je ukupno iz Slovenije primila 57.981 izbjeglica u izbjegličkom valu koji još traje.

ERJAVEC PRIJETI HRVATSKOJ: Ako stvari eskaliraju, Slovenija će uvesti izvanredno stanje

Slovenski premijer Miro Cerar sinoć je u razgovoru za američki CNN naglasio da očekuje kako će Europska unija migrantsku krizu riješiti brzo i zajedničkim naporima, jer je riječ o integraciji utemeljenoj na europskim vrijednostima i solidarnosti, ali i da je Slovenija spremna djelovati samostalno ako se to ne dogodi ubrzo, ne precizirajući kojim mjerama na granici s Hrvatskom namjerava smanjiti priljev izbjeglica.

Tijekom jučerašnje rasprave u Europskom parlamentu, posvećene izbjegličkom i migrantskom problemu, stajališta Cerarove vlade o potrebi zaštite schengenske granice i zaustavljanja priljeva izbjeglica iz Hrvatske bez prethodne privole slovenskih vlasti podržali su i slovenski europarlamentarci iz redova konzervativne oporbe.

Štitit će  schengen

Tako je Milan Zver iz Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše kazao da odgovornost za izbjegličku krizu mora preuzeti EU te da treba štititi schengensku granicu, ali da je Slovenija u teškoj situaciji između čekića i nakovnja jer Hrvatska migrante često šalje nekontrolirano preko zelene granice, dok Austrija i Njemačka “postupno zatvaraju granice”.

MIGRANTI UŠLI U BIH: Zbunjeni ilegalci došli do policije, predstavili se misleći da su u Sloveniji

ZBUNJUJUĆE BROJKE: U Sloveniju ušlo 74.000 migranata, iz nje izašlo 48.000, gdje su ostali?

Povratak na Net.hr