DOK SE MI PRŽIMO... / Brazil zahvatio ledeni val s južnog pola: 'Imam 62 godine i nikada nisam vidio snijeg'

Image
Foto: Screenshot: YouTube/Fobos Planet

U Brazilu je pao prvi snijeg nakon 1957.godine, a očekuju se i rekordno niske temperature

30.7.2021.
13:43
Screenshot: YouTube/Fobos Planet
VOYO logo

Površinom najveća južnoamerička država, Brazil, poznata je po svojoj tropskoj klimi, koju odlikuju visoke temperature ili vlaga. No, trenutno je na južnoj hemisferi zima, pa dok se mi "kuhamo" na tropskim temperaturama, ondje - pada snijeg.

Posljednja mećava 1957. godine

Meteorološka tvrtka Somar Meteorologia objavila je da je više od 40 gradova u saveznoj državi Rio Grande do Sul pod ledom, a u najmanje 33 okruga pao je snijeg. Na brojnim fotografijama i videima vidljivo je da su automobili i ulice prekriveni snijegom. Djeca su to iskoristila za igru, a stariji su bili fascinirani pojavom, piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam 62 godine i nikada nisam vidio snijeg, znate? Vidjeti ljepotu prirode je nešto neopisivo", rekao je za brazilsku TV Globo vozač kamiona Iodor Goncalves Marques.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja velika snježna mećava u Brazilu zabilježena je 1957., dvije godine prije nego što se simpatični Iodor rodio. Tada je u gradu Santa Catarini palo 130 centimetara snijega, piše Washington Post.

Rekordno niske temperature

Meteorolozi iz različitih agencija još su ranije najavili dolazak jake polarne zračne mase, koja bi mogla uzrokovati rekordno niske temperature diljem Brazila te trajati do početka kolovoza. Hladni val se tijekom petka trebao kretati između Sao Paula i Minas Geraisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neuobičajeno hladno vrijeme u Brazilu već je povećalo međunarodne cijene kave i šećera, a petak je bio najhladniji dan u godini", rekao je Marco Antonio dos Santos iz tvrtke Rural Clima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo