Špijuni, hakeri i cjepivo za koronu / Eksplozivne optužbe: Je li Putin skovao pakleni plan i Britancima ukrao formulu koja ovih dana vrijedi više od života

Nakon što su Britanci optužili Ruse za krađu formule cjepiva AstraZeneca, Rusi su ekspresno odgovorili da su to besmislice

14.10.2021.
9:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Špijunska afera ponovno je narušila odnose Velika Britanije i Rusije.

Ovog tjedna britanski tabloid The Sun objavio je članak u kojem tvrde da je Rusija ukrala formulu cjepiva protiv korone AstraZeneca i iskoristila je da bi napravila svoje cjepivo Sputnik. Britanske obavještajne službe tvrde da imaju dokaze da se Rusija domogla ključnih podataka iz farmaceutske kompanije, uključujući i onog najvažnijeg - formule za cjepivo, piše Sun.

Poznato je da je rusko cjepivo proizvedeno sličnom tehnologijom kao i oxfordsko. Britanski obavještajci su sigurni kako je formula kopirana, a idu i korak dalje jer tvrde da je podatke osobno ukrao ruski šijun. Prošle godine iz Velike Britanije su tvrdili da s više od 95 posto sigurnosti mogu tvrditi da su državno financirani ruski hakeri napadali britanske, američke i kanadske tvrtke i istraživačke centre koji su razvijali cjepivo protiv korone.

Rusi tvrde - platforme dvaju cjepiva su različite

No, objava The Suna izazvala je ekspresnu i oštru reakciju službene Moskve. Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov kazao je da je taj britanski tabloid "vrlo neznanstvena novina".

Ruski investicijski fond (RDIF), koji promovira i prodaje Sputnik V, poručio je da su "britanski medijski napisi da se Sputnik V navodno temelji na istraživanju iz AstraZenece još jedna lažna vijest temeljena na anonimnim izvorima". "Navodi The Suna apsolutno nemaju nikakva smisla jer Sputnik V i AstraZeneca koriste različite platforme", poručili su iz RDIF-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da nitko ne može ozbiljno shvatiti te "neosnovane navode i optužbe". Podsjetio je i da kod Sputnika V nije bilo prijava za rijetke nuspojave sa zgrušavanjem krvi koje su se pojavljivale kod cijepljenja AstraZenecom. "Mislim da svatko zainteresiran treba sam donijeti zaključke", kazao je Lavrov.

Iako je tehnologija slična, ipak ima i bitnih razlika

Dva cjepiva zaista i imaju sličnu tehnologiju jer oba koriste modificirane verzije adenovirusa, virusa koji izaziva prehladu i bronhitis, kako bi unijeli određeni genski kod u primatelja cjepiva da se potaknuo odgovor imunog sustava protiv SARS-CoV-2, piše Fortune. No, postoje i bitne razlike između cjepiva AstraZenece i Sputnika V. Dok AstraZeneca koristi modificiranu verziju adenovirusa iz čimpanze, kod Sputnika V je to ljudski adenovirus koji je proizvođač cjepiva, Centar Gamaleya, ranije koristio za cjepivo protiv Ebole. Dok su dvije doze Sputnika V bazirane na različitim adenovirusima, sva ostala cjepiva, uključujući i AstraZenecino, koriste istu supstanciju u obje doze.

Rusko cjepivo Sputnik V dosad je odobreno u 70 država svijeta, ali još uvijek nema odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije, što je preduvjet da se uključi u UN-ov program COVAX koji za cilj ima omogućavanje doza siromašnijim zemljama. Niti Europska medicinska agencija (EMA) još nije odobrila rusko cjepivo.

Velika Britanija i Rusija su na potpuno različitim stranama po uspješnosti kampanje cijepljenja. Dok su Britanci procijepili prvom dozom čak 85 posto stanovništva starijeg od 12 godina, a 80 posto s obje, Rusija ima tek 33 posto potpuno cijepljenih stanovnika.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali