TRI KANDIDATA

BIRA SE NASLJEDNIK ANGELE MERKEL: Poručila je kako želi da stranku dalje vodi tim, a ne pojedinac

U rujnu se održavaju parlamentarni izbori, a Merkel planira otići u političku mirovinu nakon svog trenutnog, četvrtog mandata na čelu najveće države Europske unije

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel u petak su započeli virtualnu stranačku konvenciju, dan uoči ključnog glasanja koji će biti prvi korak prema izboru njezinog nasljednika.

Merkel je u uvodnom obraćanju pozvala na jedinstvo članova stranke i poručila kako želi da stranku dalje vodi tim, a ne pojedinac.

NJEMAČKA PRED JOŠ STROŽIM MJERAMA, MERKEL PORUČUJE: ‘Virus se može zaustaviti jedino dodatnim naporima’

„Nadam se da će biti izabran tim koji će u svoje ruke preuzeti sudbinu naše ponosne stranke i surađivati  sa svim članovima kako bi se pronašli pravi odgovori na zadatke budućnosti“, rekla je njemačka kancelarka.

Tri kandidata za čelno mjesto

Utrka za čelno mjesto Kršćansko-demokratske unije (CDU) čini se neizvjesna, a vodi se između tri muškarca: Armina Lascheta, premijera najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverne Rajne-Westfalije, korporativnog odvjetnika Friedricha Merza te stručnjaka za vanjsku politiku Norberta Roettgena, piše njemačka agencija dpa.

Glasanje u subotu događa se na početku ključne godine za njemačku politiku – u rujnu se održavaju parlamentarni izbori, a Merkel planira otići u političku mirovinu nakon svog trenutnog, četvrtog mandata na čelu najveće države Europske unije.

Budući čelnik CDU-a tradicionalno je kandidat i za budućeg njemačkog kancelara te stranke i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU). No, ove godine se po prvi put kao kandidat za kancelara spominje i čelnik te manje partnerske stranke Markus Soeder, trenutni bavarski premijer i jedan od najpopularnijih političara u Njemačkoj.

MJERE SLABO DJELUJU, NJEMAČKA IDE U ‘MEGALOCKDOWN’? Merkel želi uvesti najstrože zatvaranje zemlje dosad

Soeder je najpopularniji izbor za budućeg kancelara

Anketa ZDF-a u petak je pokazala da je i dalje teško predvidjeti tko će voditi konzervativni blok na nadolazećim izborima. Soeder je najpopularniji izbor za budućeg kancelara – 54 posto ispitanika smatra ga dobrim kandidatom.

Dobro kotira i ministar zdravstva Jens Spahn iz CDU-a, bolje od trojice kandidata za čelnika stranke. Da bi on bio dobar nasljednik Merkel smatra 32 posto ispitanika. Merz i Roettgen imaju 29 posto, a Laschet 28 posto podrške.

Stranačka konvencija, već dva puta odgođena zbog pandemije koronavirusa, po prvi se put održava putem interneta. Na njoj sudjeluje 1001 stranački delegat. Pobjednik će biti potvrđen 22. siječnja, nakon što stignu i dopisni glasovi, a kandidat za kancelara trebao bi biti poznat u ožujku, piše dpa.

ANGELA MERKEL ŠOKIRALA SVE: Stroge mjere zatvaranja u Njemačkoj bi mogle ostati na snazi sve do Uskrsa?

Novi čelnik će zamijeniti Annegret Kramp-Karrenbauer, odabranicu Merkel koja se nije uspjela nametnuti kao čelnica te je u veljači prošle godine najavila da će odstupiti.

Povratak na Net.hr