BIO JE ZATOČEN ČETIRI GODINE: / Zbog bizarnog razvoja događaja počela je noćna mora - nije smio sići s broda i za to nije dobio niti jednu kunu

Situaciju koja je oštetila njegovo fizičko i mentalno zdravlje pomorac je proživljavao dugi niz godina, a noćna mora je počela tek dva mjeseca nakon što se ukrcao na brod i to 5. svibnja 2017.

23.4.2021.
21:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mohammed Aisha, pomorac je koji je skoro četiri godine bio zarobljen na brodu pokraj obale Egipta. Prema pisanju BBC-ja, on je jučer oslobođen te je prebačen kući u Siriju.

Situaciju koja je oštetila njegovo fizičko i mentalno zdravlje Aisha je proživljavao dugi niz godina, a noćna mora je počela tek dva mjeseca nakon što se ukrcao na brod i to 5. svibnja 2017. godine.

Problem na teretnom brodu MV Aman počeo je u srpnju iste godine kada je brod zadržan u luci u Egiptu zbog isteka sigurnosne opreme i potrebnih certifikata. Premda je rješavanje poteškoća trebalo biti jednostavno, vlasnici u Bahreinu imali su financijskih problema. Problemi su bili toliko duboki da nisu mogli platiti čak ni gorivo.

Tada je lokalni sud Aisha proglasio glavnim zapovjednikom i skrbnikom broda po zakonu. Mohammed Aish, rođen u luci Tartus u Siriji, kaže da je tek kasnije shvatio značenje zapovjedi. Sve je počelo kada su pomorci počeli napuštati plovilo, piše BBC.

Prepušten sam sebi

Sirijac je četiri godine promatrao brodove koji su plovili pored Sueskog kanala u blizini. Par puta je čak ugledao brod vlastita brata, također pomorca. Čuli su se telefonski te su bili predaleko da se vide. Tužnu vijest Aish je saznao u kolovozu 2018. kada mu je umrla majka.

Pomorac kaže da je ozbiljno razmišljao o okončanju svog života. Osim povremenog stražara, Aish je bio potpuno sam, a zakonski je bio obvezan ostati na brodu. Za to nije bio plaćen. Prema pisanju The Maritime Executive, morao je čekati prodaju broda na aukciji.

Brod je u ožujku 2020. oluja otpuhala sa sidrišta te je on plutao pa se potom nasukao nekoliko stotina metara od obale. Sirijac je tada morao plivati svakih nekoliko dana na obalu ne bi li kupio namirnice, vodu i napunio mobitel.

Drama se mogla izbjeći

Patnju pomorca i cijelu dramu moglo se izbjeći da su vlasnici i stranke odgovorne za brod preuzeli svoju odgovornost. Trebali su ranije organizirati njegovu repatrijaciju, veli Mohamed Arrachedi iz Međunarodne federacije radnika u prometu. On je u prosincu pokrenuo Aishov slučaj.

Kako navodi Međunarodna organizacija rada, diljem svijeta postoji preko 250 aktivnih slučajeva posada koje su prepuštene same sebi. Čak je 85 takvih slučajeva zabilježeno 2020. godine, što je dvostruko veća brojka nego 2019. godine.

'Kao da sam izašao iz zatvora'

Pri povratku kući pomorac iz Sirije izjavio je da se osjećao zarobljenim.

"Egiptatski zakon i vlasnici broda su me ignoriranjem stjerali u kut. Odlučan sam i dobar u svom poslu i želim nastaviti raditi nakon vremena provedenog s obitelji.

Kako se osjećam? Kao da sam napokon izašao iz zatvora. Konačno ću se pridružiti obitelji i ponovno ih vidjeti", rekao je pomorac za BBC.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali