BIO JE U PRAVU: / Erdogan je prije nekoliko dana upozorio na mogući napad u Bruxellesu

Image
Foto: AFP

Manje od tjedan dana prije nego što su bombe potresle glavni grad Belgije, turski je predsjednik Recep Erdogan specifično upozorio na opasnost koja prijeti europskim gradovima, piše Washington Post

22.3.2016.
21:44
AFP
Play logo

Erdogan je govorio nakon smrtonosnog terorističkog napada u glavnom gradu Turske, Ankari, kada je poginulo 37 ljudi. Odgovornost za napad preuzela je turska militantna grupa.

Image
STRAVIČNE SCENE U ANKARI: /

Snimljen trenutak eksplozije u kojoj je ubijeno 34, a ranjeno 75 ljudi

Image
STRAVIČNE SCENE U ANKARI: /

Snimljen trenutak eksplozije u kojoj je ubijeno 34, a ranjeno 75 ljudi

Turska je već dugo nezadovoljna ambivalentnošću Zapada prema kurdskim nacionalistima. Tijekom borbi protiv Islamske države Sjedinjene su Države i neki njeni saveznici pomagali i surađivali s brojnim kurdskim frakcijama u Iraku i Siriji. Erdoganu se nisu svidjeli ni protesti tijekom sastanaka između EU i Turske prošloga tjedna, a koji su podržavali zabranjenu Radničku stranku Kurdistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Ovog je petka Erdogan osudio Europu i Sjedinjene Države zbog toleriranja kurdskog terorizma protiv Turske. Dao je i ovu jezivo proročansku izjavu:

"Nema razloga zašto bomba koja je eksplodirala u Ankari ne bi eksplodrala u Bruxellesu, gdje postoji prilika pokazati se u srcu grada koji podržava terorističku organizaciju, ili u bilo kojem drugom europskom gradu. Unatoč toj očitoj realnosti, europske zemlje uopće ne obraćaju pažnju, kao da plešu na minskom polju. Nikada ne možete znati kada ćete stati na minu. Ali jasno je kako je to neizbježan kraj."

Jasno, nije potpuno u pravu. Napade u Bruxellesu izveli su islamski ekstremisti, konkretno - članovi Islamske države, grupe koja se borila protiv Kurda i njihovih ljevičarskih simpatizera u Turskoj. Nema nikakve organizacijske povezanosti između nedavnih krvavih tragedija u Ankari i Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo