SVE U SVRHU UMJETNOSTI

BERLINČANI U ŠOKU: U gradu postavljeno Hitlerovo lice s nacističkim zastavama i kukastim križem

Kontroverzna umjetnička instalacija u Berlinu, u kojoj lice Adolfa Hitlera osvjetljava zgradu u centru njemačke prestonice, šokirala je stanovnike tog grada.

Jedna je vozač toliko bio šokiran tom umjetničkom instalacijom, koja je izložena u sklopu festivala osvetljenja, te je odlučio pozvati policiju, pišu njemački mediji.

Hitler koluta očima

Hitler je jedan od 12 osoba koje su odabrani za umjetnički projekt dizajnera svjetlećih tijela Andreasa Belkea  koji će trajati mjesec dana.

Hitlerovo lice osvjetljava  zgradu na trgu Leipziger, dok se u pozadini vidi niz nacističkih zastava sa zatamnjenim kukastim križom. Hitleorove oči na toj svjetlosnoj instalaciji se pomiču te se izgleda kao da on koluta očima.

 Lice Goebblesa

Ova je instalacija postavljena samo nekoliko stotina metara od bunkera u kojem je Hitler 1945. počinio samoubojstvo.Na zgradi se nalazi i lice ozloglašenog šefa nacističke propagande Josepha Goebbelsa koji viče: “Želite li kompletan rat?”

Isticanje nacističkih simbola koji slave Treći Reich u Njemačoj su zabranjeni, ali je policija je poručila da je instalacija s likovima Hitlera i  Goebbelsa dobila odobrenje, jer je riječ o umjetničkom djelu.

 

 

Povratak na Net.hr