NAJNOVIJE IZDANJE

“ASTERIX I IZGUBLJENI SVITAK”: Jullian Assange kao inspiracija za lik u poznatom stripu

Od četvrtka se u prodaji nalazi 36. izdanje popularnog stripa vezanog uz Asterixa i Obelixa, galskih junaka koji se često nalaze u komičnim situacijama.

Najnovija avantura pod nazivom “Asterix i nestali svitak” uključuje špijunaže, tajne i izdaje, au stripu se pojavljuje i lik koji izgleda kao poznati zviždač Jullian Assange.

Nije to nikakva novost u ovom serijalu u koji se trenutne svjetske situacije implementiraju u povijesne događaje. Strip sadrži karikature mnogih javnih ličnosti što priči daje novu dimenziju humora.

ASSANGE PORUČIO NOVINARIMA: “Tretiraju vas kao špijune, koristite tradicionalnu poštu”

Za mlade i stare

Kreatori stripa Rene Goscinny (koji je umro 1977. godine) i Albert Uderzo potrudili su se da strip bude smiješan djeci i odraslima i to su uspješno odradili.

Nakon što je otišao u mirovinu, Uderzo je piscu Jean-Yves Ferriju i ilustratoru Didieru Conradu povjerio nastavak tradicije, no pod njegovim nadzorom. “Asterix i Pikti” njihov je prvi serijal, ukupno 35., te je izašao 2013. godine. Prodan je u pet milijuna primjeraka diljem svijeta. Veliki uspjeh diljem svijeta. No, ne baš.

Baš kao što Rimljani nisu okupirali čitavo područje Gaula, Asterix i Obelix unatoč svojoj velikoj međunarodnoj popularnosti nikada nisu uspjelu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Karikaturist Didier Conrad smatra kako je neuspjeh povezan s činjenicom da u stripu morate navijati za slabije što nije tipično za Amerikance.

Globalni fenomen

Prevoditelj Klaus Jöken smatra da je, bez obzira na to, “Asterix globalni fenomen”. Iako znamo malo o Galusu svi sve mogu poistovjetiti s fiktivnim selom koje su kreirali Goscinny i Uderzo.

U stripovima se donose stereotipne šale na račn nacija. Tako Belgijci jedu pomfrit, Britanci piju vrelu vodu (prije nego otkriju čaj) do su Nijemci zbog nacističke prošlosti prikazani kao glupi Goti koji marširaju paradnim korakom.

Unatoč tome ovaj je strip sve popularniji u Njemačkoj.

Asterix je nacionalni heroj u Francuskoj, a tome je pridonio marketing koji ga okružuje. Snimljena su četiri akcijska filma i osam dugometražnih animiranih.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr