AMERIKANCI SU STIGLI: / Rusija je vjerovala da na ovom teritoriju ima monopol, a sada joj je Zapad poslao poruku koju će razumjeti

Image
Foto: AFP

Što znači NATO-ovo jačanje prisutnosti u Crnom moru?

4.3.2019.
7:09
AFP
Play logo

Budući da NATO jača svoju prisutnost u Crnom moru, Goncharenko Roman je za Deutsche Welle pokušao odgovoriti na pitanja što je razlog tome, kakav se signal time šalje Rusiji, zbog čega je to dobro za Ukrajinu i kako se u svemu tome postavila Turska.

Do jačanja prisutnosti NATO-a u Crnom moru, uplovljavanjem razarača mornarice SAD-a "Donald Cook" u Odesu, siječanjskim posjetom broda za prijevoz ljudstva i opreme s pontonom za iskrcavanje Fort McHenry Crnom moru te posjetom britanskog izviđačkog broda "HMS Echo" Odesi, došlo je nakon što su potkraj studenoga ruski brodovi pred obalama Krima zaplijenili dva manja broda i jedan tegljač ukrajinske mornarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRAMA U AZOVSKOM MORU, RUSI PREOTELI 3 UKRAJINSKA BRODA, OGLASIO SE I NATO I UKRAJINA: /

'Ovaj napad je ludi čin'

Image
DRAMA U AZOVSKOM MORU, RUSI PREOTELI 3 UKRAJINSKA BRODA, OGLASIO SE I NATO I UKRAJINA: /

'Ovaj napad je ludi čin'

Poruka Rusiji da Crno more nije njeno

Europa je diplomatskim putem "prilično sporo" reagirala na incident u Kerčkom tjesnacu kada su zarobljeni brodovi s ukrajinskim mornarima, tvrdi Deborah Sanders s King's College u Londonu, pa je NATO počeo slati tamo sve više svojih brodova. Prema njezinu mišljenju, time se Rusiji šalje poruka da Crno more nisu ruske teritorijalne vode i da se Ukrajina boji ruske blokade Odese.

Sanders kaže da je Turska suzdržanija unutar NATO-a te da postoje određene "pukotine u odnosima SAD-a i Turske" te sve veća mogućnost otuđenja Turske i NATO-a. "Turska mora rasporediti svoje snage na Crno i Sredozemno more. Ankara je donijela odluku da zbog situacije u Siriji i energetske ovisnosti o Rusiji Crno more ne bude njezin prioritet."

Bivši viceadmiral Njemačke mornarice Hans-Joachim Stricker poručuje da je Crno more dobilo na značaju upravo zbog ponašanja Rusije koja je dala do znanja da su Crno i Azovsko more za nju izrazito bitni te da žele držati monopol nad njima, što se, prema Strickeru, ne smije dopustiti. Prema njegovu mišljenju, sve više brodova NATO-a u Crnom moru je "protusignal" moskovskim pretenzijama koja je grupirala svoje jedinice na Krimu i stacionirala nove rakete tipa "Kalibr", piše DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Ugovor iz Montreauxa

I dok ruski političari smatraju provokacijom razmišljanje NATO-a o daljnjem jačanju svojih snaga u Crnom moru, NATO-ove aktivnosti ograničene su ugovorom iz Montreauxa iz 1936., po kojem ratni brodovi iz država koje ne izlaze na Crno more se ne smiju u njemu zadržavati dulje od 21 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da je vojna situacija u Crnom moru mnogo drukčija od one prije 100 godina kada je potpisan ugovor", rekao je za DW stalni predstavnik Ukrajine u NATO-u Vadim Pristajko koji je izrazio žaljenje zbog toga što po Ugovoru iz Montreauxa veći brodovi NATO-a samo pod ovim uvjetima mogu ulaziti u Crno more.

Naglasio je i da Ukrajina svojim partnerima nudi veću prisutnost u Crnom moru, što bi pokazalo kako bi "planovi da se osvoji Crno more i da se Ukrajina odatle potisne, a o Azovskom moru da i ne govorimo, imali za posljedicu reakciju međunarodne zajednice", piše DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo