KONTROVERZNA ODLUKA

AMERIKANCI NE GUBE VRIJEME: ‘Odmah pokrećemo pripreme za preseljenje ambasade u Jeruzalem’

Nakon što je američki predsjednik i službeno priznao Jeruzalem kao glavni grad, stigle su najave i o promptnom preseljenju američke ambasade iz Tel Aviva.

State Department će odmah pokrenuti pripreme za preseljenje američkog veleposlanstva iz Tel-Aviva u Jeruzalem, uz jačanje sigurnosnih mjeara zaštite Amerikanaca na Bliskom Istoku, rekao je u srijedu državni tajnik Rex Tilleson.

SVIJET BIJESAN NA TRUMPA: Macron njegovu odluku nazvao ‘vrijednom žaljenja’, Merkel je u potpunosti odbacuje

“Odluka Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela usklađuje američku nazočnost sa stvarnosti jer se parlament, vrhovni sud,  predsjedništvo i službe izraelskog premijera nalaze u tom gradu”, ocijenio je šef američke diplomacije u priopćenju.

On je zajamčio da je odluka donesena nakon konzultacija s brojnim prijateljima, partnerima i saveznicima. “Čvrsto vjerujemo da postoji izgled za trajni mir”, dodao je državni tajnik tijekom posjeta američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu u Njemačkoj.

TRUMP PRIZNAO JERUZALEM KAO GLAVNI GRAD IZRAELA, HAMAS POZIVA NA NEREDE: ‘Otvorio je vrata pakla!’

“State Department će odmah pokrenuti proces primjene odluke i pripreme za premještaj američkog veleposlansva iz Tel-Aviva u Jeruzalem”, rekao je.

Ali američki dužnosnici su objasnili da bi to moglo trajati godinama jer treba pronaći mjesto i izgraditi zgradu sa svim potrebnim sigurnosnim mehanizmima.

“U dogovoru s drugim federalnim agencijama pokrenuli smo sigurnosne planove zaštite Amerikanaca u tim regijama”, dodao je Rex Tillerson dok bi Trumpova odluka mogla pojačati anti-američki bijes na Bliskom istoku.

HITAN SASTANAK ARAPSKE LIGE ZBOG TRUMPOVA ‘POLJUPCA SMRTI’: I ostatak svijeta strepi zbog njegove nove odluke

Povratak na Net.hr