BLIŽI SE KRAJNJI ROK / Pentagon u gadnim problemima: Obustavit će vojnu pomoć Ukrajini? 'Ako im ponestane streljiva, loše im se piše...'

Image
Izvor: Profimedia

Prema popisu, koji je Politico vidio, jednogodišnji CR među ostalim bi zaustavio nabavu novog nevidljivog bombardera B-21 Raider, smanjio financiranje za kupnju novih podmornica s balističkim projektilima klase Columbia i obustavio vojnu pomoć Ukrajini

4.12.2022.
23:59
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dužnosnici Ministarstva obrane SAD-a sastavili su popis posljedica bude li vojska prisiljena funkcionirati prema jednogodišnjem zakonu o privremenom financiranju prvi put u povijesti - od pomoći Ukrajini do nabave novog nevidljivog bombardera B-21. Istovremeno, jednogodišnja kontinuirana rezolucija (tzv. CR) smanjila bi financiranje Ministarstva obrane za 29 milijardi dolara, piše Politico.

CR je akt o dodjeli sredstava koji daje proračunske ovlasti saveznim agencijama da nastave s radom onda kad Kongres ne uspije donijeti odluku o dodjeli sredstava za sljedeću godinu.

Upozorenja, zajedno s nedavnim pismom ministra obrane Lloyda Austina Kongresu, odražavaju sve veću uzbunu u najvišim redovima Pentagona jer se čelnici Kongresa suočavaju s mogućnošću propuštanja kritičnih rokova za financiranje vlade do sljedeće godine.

Krajnji rok za postizanje dogovora oko proračuna je 16. prosinca. Oba doma u Kongresu sada bi trebala, umjesto donošenja pojedinačnih zakona, sve skupiti u jedan golemi omnibus ili CR. No, dosad nisu učinili gotovo ništa, jer su bili zauzeti izborima za Kongres i zaostaju više nego inače. Očekuje se da će usvojiti "zakrpu" za kratkoročno financiranje kako bi se pregovori mogli nastaviti. Nakon što istekne kratkoročna zakrpa, moguće je donošenje jednogodišnjeg CR-a, ako se ne mogu dogovoriti oko dugoročne potrošnje.

Ovog je tjedna predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla da je moguća cjelogodišnja rezolucija, nazvavši to "zadnjim rješenjem".

Obustava vojne pomoći

Prema popisu, koje je Politico vidio, jednogodišnji CR među ostalim bi zaustavio nabavu novog nevidljivog bombardera B-21 Raider, smanjio financiranje za kupnju novih podmornica s balističkim projektilima klase Columbia i obustavio vojnu pomoć Ukrajini.

"Ukrajina je u kinetičkoj borbi, a mi smo njihov pomoćnik broj 1“, rekao je voditelj financija u Ministarstvu obrane SAD-a Michael McCord.

"Ako im ponestane streljiva, loše im se piše“, poručio je.

Image
SJEME RAZDORA /

Svađa oko obuke Ukrajinaca prerasla u prvorazredno političko pitanje, a ukrajinski vojnik ima samo jednu poruku Hrvatima

Image
SJEME RAZDORA /

Svađa oko obuke Ukrajinaca prerasla u prvorazredno političko pitanje, a ukrajinski vojnik ima samo jednu poruku Hrvatima

Pentagon je zabrinut da bi jednogodišnje financiranje predstavljalo "prijetnju" američkoj obrani. Rekao je da je "donekle optimističan" da zastupnici mogu donijeti sveobuhvatni zakon do kraja godine, ali je zabrinut jer nema informacija da su dužnosnici uopće postigli okvirni sporazum za jednogodišnji CR.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču