SPORTAŠICA ZA TRGOVCA SMRTI / Američka košarkašica u razmjeni zarobljenika zamijenjena za ruskog 'gospodara rata'

Image
Foto: Profimedia

Bout, čiji nadimak je "trgovac smrću", bivši je sovjetski vojni časnik osuđen na 25 godina zatvora za sudjelovanje u uroti o ubojstvu Amerikanaca, pribavljanju i izvozu protuavionskog oružja. Košarkašica je osuđena zbog male količine ulja marihuane

8.12.2022.
14:46
Profimedia
Play logo

Američka košarkašica Brittney Griner oslobođena je iz ruskog zatočeništva u razmjeni zatvorenika. Amerikanci su zauzvrat oslobodili osuđenog ruskog trgovca oružjem, Viktora Bouta, javlja CNN. Oglasio se i predsjednik Biden.

Bout, čiji nadimak je "trgovac smrću", bivši je sovjetski vojni časnik osuđen na 25 godina zatvora u SAD-u za sudjelovanje u uroti o ubojstvu Amerikanaca, pribavljanju i izvozu protuavionskog oružja te pružanju materijalne podrške terorističkoj organizaciji. Moskva je osudu Bouta 2012. nazvala "neutemeljenom i pristranom", a Bout je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film Gospodar rata iz 2005., s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi, donekle je temeljen na njegovu životu.

Osuđena na robiju zbog ulja kanabisa

Griner, koja je godinama igrala za košarkaški klub u Rusiji, uhićena je na moskovskom aerodromu u veljači zbog sumnje na krijumčarenje droge. Iako je na sudu Griner rekla da je slučajno spakirala ulje od kanabisa u svoju prtljagu, osuđena je na devet godina zatvora početkom kolovoza te je potom prebačena u kaznenu koloniju u Mordoviji u studenome.

O njenom oslobađanju oglasio se i predsjednik SAD-a Biden. "Prije nekoliko trenutaka sam razgovarao s Brittney Griner. Na sigurnom je. U zakoplovu. Na putu kući", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo