A najavio je da neće

ŠTO AKO DONALD TRUMP IZGUBI I STVARNO NE PRIZNA REZULTATE IZBORA? Postoje tri mogućnosti

Trump uporno dovodi u pitanje hoće li priznati izborne rezultate ako izgubi izbore, no pravo pitanje je što ako ne prizna.

Zbog pogrešaka kod strojeva za glasovanje, Trump je CNN-u implicirao kako su izbori namješteni te ih neće priznati ako izgubi, u intervjuu za Fox, rekao je kako će “morati vidjeti pod kojim će okolnostima” prihvatiti rezultate izbora, a još u debatama je govorio kako su izbori namješteni.

Sve o izborima pratite UŽIVO na Net.hr

Prvi “pravi” potez njegovog stožera, kojima je udario temelj za osporavanje izbora bila je tužba u Nevadi kojom su tražili da se izuzmu glasovi u okrugu Clark (u kojem je mnogo Latinoamerikanaca) jer su birališta za rano glasovanje bili otvoreni dva sata dulje. Sud je glatko odbacio.

Sve ovisi s koliko izgubi

Al Gore, demokratski kandidat osporavao je rezultate izbora u Floridi. Podnio je čitav niz tužbi, i sudska bitka je potaknula ponovno brojenje glasova. Na koncu, sve je došlo do Vrhovnog suda koji je zaustavio ponovno prebrojavanje glasova. Gore, koji je osvojio pola milijuna glasova u SAD-u više od Georga W. Busha, ali “za nokat” izgubio u Floridi, na koncu je 13. prosinca priznao poraz.

I Trumpu su mogućnosti ograničene.

  • Ako su rezultati tijesni, ima zakonsko pravo tražiti prebrojavanje.
  • Ako sumnja u izbornu prijevaru, može tužiti svakog dužnosnika u bilo kojoj saveznoj državi kojeg sumnjiči za namještanje.
  • No ako Clinton premoćno pobijedi. Trump može odbacivati poraz, ali ne može baš ništa promijeniti.

“Uzimajući u obzir sve što je do sada govorio, neće me čuditi ako će Trump oklijevati priznati poraz, čak i ako rezultati jasno pokazuju pobjedu Hillary. Vjerujem da će mu emotivno biti teško priznati poraz. Ali mislim da ga je diskreditirato to što stalno mijenja stav; čas tvrdi da su izbori namješteni, čas da nisu ovisno o rezultatima anketa. U konačnici, ako će oklijevati, to će biti loše za njega” rekao je za BBC gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr