robovski rad / Možda upravo grickate čokoladicu napravljenu od kakaovca natopljenog dječjim suzama, dobar vam tek!

Veliki svjetski proizvođači čokolade Nestle, Mars i ostali još su 2005. rekli da neće više koristiti kakaovac dobiven dječjim radom, ali broj djece robova na plantažama kakaovca i dalje je nastavio rasti

25.11.2022.
23:16
VOYO logo

Kad se već zgražamo nad robovskim radom u Kataru kojeg bi najradije bojkotirali, ali nećemo sad tjerati mak na konac, mogli bi dobiti žuti karton, nije zgorega podsjetiti na plantaže kakaovca u Obali Bjelokosti, Gani i Maliju. Na njima trenutno radi više od dva milijuna djece. I to uvjetima gorima nego što ih imaju strani radnici u Katru.

Osobito u Maliju, izvješća nevladinih udruga govore o tome da se djeca prodaju u roblje za manje od 30 dolara nakon čega moraju raditi između 80 i 100 sati tjedno, neposluh se kažnjava bičevanjem i zatvaranjem u kaveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa kakve to veze ima s nama sad se vi zgroženo pitate, možda upravo dok grickate neku čokoladicu napravljenu od kakaovca natopljenog dječjim suzama, dobar vam tek.

Naime veliki svjetski proizvođači čokolade Nestle, Mars i ostali još su 2005. rekli da neće više koristiti kakaovac dobiven dječjim radom, ali broj djece robova na plantažama kakaovca i dalje je nastavio rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Europska unija tek je ove godine predstavila Zakon o lancima opskrbe kojim se želi onemogućiti sve poslovne odnose s državama i tvrtkama u kojima se krše ljudska prava. Zakon je predstavljen ali ne i usvojen. Kad će, ako će, ne zna se.

Do tada bojkotirajte svjetsko nogometno prvenstvo u Katru i jedite dječje čokoladice. Doslovce dječje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo