Spolne bolesti šire se preko Interneta

Surferi po internetu koji od cyberseksa prijeđu na pravu stvar u opasnosti su od spolnih zaraza, pokazuju nova istraživanja

Istodobno, chat saloni u kojima se seskualni partneri upoznaju idealno su mjesto za obavještavanje javnosti u svrhu prevencije spolnih bolesti, tvrde znanstvenici u člancima objavljenim u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA).

Ispitivanje provedeno na više od 850 muškaraca i žena pokazalo je da su oni koji seksualne partnere nalaze na mreži izloženi većem riziku od spolnih bolesti nego oni koji to ne rade. U drugom su pak istraživanju znanstvenici upotrijebili chatove da za prošlogodišnje epidemije sifilisa u San Franciscu obavijeste o bolesti partnere zaraženih muškaraca.

Obje studije ilustriraju moć komunikacije preko Interneta, kaže dr. Mary McFarlane iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Atlanti. McFarlane, voditeljica istraživanja koje je pokazalo veći rizik od spolnih bolesti kod korisnika mreže, objašnjava kako je Internet novo sastajalište koje omogućava veću efikasnost u svemu, od kupovanja knjiga do dobivanja informacija, pa tako i u nalaženju seksualnih partnera.

– To u biti znači da ljudi mogu lakše i brže doći do većeg broja partnera, a time rizik spolne zaraze raste ? kaže dr. McFarlane.

Drugo istraživanje podržava teoriju da je seks preko interneta rizičan. Dr. Jeffrey D. Klausner i kolege iz Ministarstva zdravstva San Francisca povezali su jedan chat room sa sedam slučajeva sifilisa koji su izbili među homoseksualcima u gradu u ljeto 1999. U usporedbi s homoseksualnicima bez spolnih zaraza, sifilitičari su gotovo devet puta češće partnere nalazili preko interneta.

Zanimljivo je kako su se znanstvenici poslužili internetom da pronađu oboljele muškarce. Klausnerov je istraživački tim utvrdio da su dvojica oboljelih od sifilisa ? bolesti za koju se vjerovalo da je gotovo iskorijenjena u SAD ? većinu seksualnih partnera pronašli u jednom chat roomu na Internetu. U suradnji s tvrtkom koja je postavila chat site, znanstvenici su putem interneta obavijestili stotine korisnika o širenju sifilisa i sugerirali liječnički pregled. Tako su otkrili još pet oboljelih.

– Suradnja s Internetom omogućila nam je da o sifilisu podučimo i informiramo veliki broj osoba izloženih riziku, a da pritom ne povrijedimo njihovu privatnost ? kaže Klausner.

Internet bi, smatraju znanstvenici, mogao olakšati kontrolu drugih zaraznih bolesti jer omogućava brzo objavljivanje informacija na vrlo velikom području.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr