OGLAS

DIREKT U BEOGRADU / Izbori koji već imaju pobjednika: Neizvjesni su otprilike kao i to hoćete li gledati Sam u kući za Božić

Osim Adventa, prosinac će obilježiti i izbori u Srbiji. No, tko će pobijediti neizvjesno je otprilike kao i to hoćete li u idućih mjesec dana na televiziji vidjeti Sam u kući ili na radiju čuti All I want for Christmas is you. Pobijedit će dakle Aleksandar Vučić iako kao predsjednik Srbije uopće ne sudjeluje na izborima. Čuli ste već sigurno već za njega, ali zato ne znate puno o ljudima koji ga žele zamijeniti, koji bi jednog dana mogli s Hrvatskom komunicirati pristojnije i normalnije.

30.11.2023.
23:09
VOYO logo

Ni stoljetna vizura Beograda nakon aktualne vlasti više nije ista. Pogled prema gradu s druge strane rijeke Save sada zaklanja Beograd na vodi, za vlast najveći građevinski uspjeh, za protivnike najkoruptivniji ugovor kojim se najvrijednije zemljište u gradu dalo privatniku, a oduzelo građanima. I to je, naravno, jedna od tema u predizbornoj kampanji.

Ima tu i još megalomanije. Recimo, 80 tona težak i 23,5 metra visok spomenik Stefanu Nemanji, rodonačelniku dinastije Nemanjića, kojim vlast pokazuje svoje srpstvo, što je ovih dana jako na cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, neki izbore nazivaju petim godišnjim dobom u Srbiji, češći su izvanredni, nego redovni, ovoga su puta, uz neke lokalne vlasti poput beogradske, bira parlament, koji će onda izabrati novu vladu, prema Ustavu Srbije najvišu izvršnu vlast, iako je vlada posljednjih godina u Srbiji postala prilično nebitna institucija.

Prava centrala moći u Srbiji nalazi se u palači u kojoj stoluje predsjednik države. Tražili smo Aleksandra Vučića za intervju, ali nam je njegova desna ruka za medije rekla da je, nažalost, na Klimatskom summitu u Dubaiju. Imali bismo ga štošta za pitati, prije svega zašto sudjeluje u kampanji kada bi trebao biti predsjednik svih građana, na što bi nam on vjerojatno rekao da ne sudjeluje u kampanji, iako lista naprednjaka nosi ime Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo ključno pitanje bilo bi zašto uopće upravlja svim političkim procesima u državi, a ima ovlasti ne puno različite od Zorana Milanovića. Ali, očito, ta ćemo pitanja postaviti neki drugi put.

Image
'nisu pokazali brigu za građane' /

Uoči parlamentarnih izbora Vučić žestoko kritizirao stranačke kolege: 'Mislite li da sam glup?'

Image
'nisu pokazali brigu za građane' /

Uoči parlamentarnih izbora Vučić žestoko kritizirao stranačke kolege: 'Mislite li da sam glup?'

Vučićeva lista jedina ima štand na početku Knez Mihajlove, dijele ljudima kavu. Ali to je samo početak, ovih se dana proračunski novac dijeli na sve strane - umirovljenicima po 170 eura, srednjoškolcima i studentima nešto manje, ali se dijeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, studente Filozofskog fakulteta u Beogradu nije lako kupiti.

"Ako im trebaju glasovi oni će gledati da udovolje narodu, da dijele neke pare, povlastice i slično, a kad osvoje vlast od toga ništa", rekao nam je Milan. Njegov kolega Dušan pak kaže kako je "zaista neukusno davati sitnicu ljudima, a istovremeno imati skupe cijene, da se ne može kupiti ništa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su tabloidi u službi režima, vidljivo je na naslovnicama. Alo citira Vučića: 'strani tajkuni uložili desetine milijuna da me svrgnu'. Informer ima vrlo sličan predsjednikov citat: 'služim Srbiji, ne strancima ili tajkunima'. Srpski telegraf je pak istaknuo da su 'Šolakove televizije 120 sati pljuvale Vučića'. I takve su stvari na naslovnicama svakog dana, pa onda ne čudi da su neki opozicijski političari odlučili ne davati izjave za medije iz regije u kampanji, vjerojatno jer se boje da će već sutradan biti na naslovnici sa optužbom da su 'kritizirali Srbiju kod ustaša'.

Inače, mnogi zaboravljaju da se na štandovima sa suvenirima u centru Beograda uredno mogu kupiti šalice sa likom Vladimira Putina, ili majice na Rusiju i Srbiju. A tu onda ne čudi da gotovo nitko u opoziciji nije za uvođenje sankcije Rusiji, da gotovo nitko u opoziciji ne priznaje genocid u Srebrenici i da gotovo nitko u opoziciji ne želi ni čuti za nezavisno Kosovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunce je svanulo dok smo našli političara spremnog da s nama priča.

Radomir Lazović, nositelj liste "Srbija protiv nasilja", nastale na valu protesta koji su se pola godine održavali u Beogradu, svjestan je koliko je teška misija rušenja Vučićeve vlasti. "Pozivam, naravno, ljude da shvate da je ovo ključni trenutak, da mi moramo nešto učiniti da Srbija prestane biti zatrpana nasiljem i kriminalom. Ogromne su cijene, to je možda jedan od najgorućijih problema, ljudi ne mogu živjeti, dakle ovo je jedna jako teška situacija", rekao nam je Lazović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pogledamo li proteklih jedanaest godina, teških situacija već je bilo i ranije, a vlast se nije mijenjala. Tko zna što nas još čeka do kraja kampanje, izborni dan 17. prosinca doći će vrlo brzo, a mi ćemo se vratiti i pratiti rasplet.

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo