ZBOG SIGURNOSTI / Zadarski Big Brother: 150 kamera na 17 raskrižja. Neke snimaju i imate li mobitel te jeste li vezani

Grad je to s najstrožom kontrolom prometa, a iz policije otkrivaju da je zahvaljujući tome na nekim punktovima više nema teških prometnih nesreća

6.1.2024.
7:30
VOYO logo

Zadar je grad koji, čini se, najstrože kontrolira promet jer ima i najveći broj kamera za nadzor brzine vozila. Kamere će biti još više raspoređene po cijelom gradu, kako bi se uspješno kontrolirala brzina, ali i bilježilo korištenje mobitela ili nekorištenje pojasa tijekom vožnje. To znači da će kamere moći snimiti i vozača i putnike u vozilu. Dio građana izražava protivljenje takvom narušavanju privatnosti.

Ivan Šćetko iz Njemačke primjećuje svaku kameru gdje god pogleda i postavlja pitanje je li to zadiranje u privatnost. S druge strane, Boris Ogrizek iz Ivanić-Grada smatra da svima treba više sigurnosti u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Zelenčić s Ugljana ipak smatra da su kamere zadiranje u privatnost jer snimaju ljude i sve oko njih, smatrajući to previše.

Zadar, u kojem je prije 2,5 godine otvoreno Centralno ispisno mjesto za prometne prekršaje počinjene na području cijele Hrvatske, prvi je u državi krenuo s sustavnim uvođenjem video nadzora brzine nakon nekoliko teških prometnih nesreća. Na nekim kritičnim točkama više nema prometnih nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
A HIT JE ITALIJA /

I na Bregani vide da je počeo hrvatski ski tjedan. Cijene više i 20%, ali Hrvata više nego ikad na sanjkama

Image
A HIT JE ITALIJA /

I na Bregani vide da je počeo hrvatski ski tjedan. Cijene više i 20%, ali Hrvata više nego ikad na sanjkama

Ante Kardum, policijski službenik za poslove Prometne policije PU zadarske, ističe da je to postignuto gotovo 100 posto. Prometne nesreće na kritičnim mjestima su se znatno smanjile, a cilj je bio postignut.

U usporedbi s drugim gradovima, Zadar trenutno prednjači s 17 policijskih kamera koje nadziru brzinu, dok Split ima samo 5, a cijeli Zagreb i Zagrebačka županija imaju 18.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz nadzor brzine, u Zadru je 17 raskrižja pokriveno s preko 150 kamera, koje služe optimizaciji prometa, ali i brizi o sigurnosti javnih površina.

Grad je nakon težih prometnih nesreća pomogao policiji u nabavci kamera za nadzor brzine, a kroz inteligentni prometni sustav vrijedan više od milijun i pol eura implementirao je i svoje kamere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Malčić, voditelj Sektora za upravljanje i razvoj prometa u Zadru, objašnjava da postoje dva tipa kamera - klasične PTZ i multisenzorske kamere postavljene na kritičnim raskrižjima za videonadzor javnih površina te videoanalitičke kamere koje prikupljaju parametre prometnog toka, uključujući brzinu vozila. Kamere su u više navrata pomogle i u rješavanju kaznenih djela osim u prometnim prekršajima.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo