DOZNAJEMO / 'Poštari koji nisu dostavili 450 pošiljki dobili otkaz, a kazne platili direktori. Crni petak? Rekord već oboren'

Glasnogovornik Hrvatske pošte u RTL-u Danas otkrio je da su poštari, koji nisu uručili 450 pošiljki, dobili otkaz, ali i da su kazne platili direktori iz Ogulina i Pule. Osim toga, Domjančić je rekao i da je oboren rekord glede Crnog petka. Prošlogodišnji rekord iznosio je 100 tisuća paketa, a već jučer ih je u sortirnici u Velikoj Gorici bilo 90 tisuća

22.11.2023.
20:15
VOYO logo

Inspektori kod poštara iz Pule i Ogulina pronašli čak 450 pošiljki kojima je prošao rok za dostavu. Nisu ih ni pokušali dostaviti, a sve se to dogodilo krajem kolovoza. Zbog toga su stigle i kazne od dvije tisuće eura koje su platili direktori poštanskih ureda. O ovom nesvakidašnjem slučaju naša reporterka Marina Brković razgovarala je s glasnogovornikom Hrvatske Pošte Krešimirom Domjančićem.

"Hakom je izrekao kaznu odgovornim osobama u Hrvatskoj pošti, što znači da je za poslovanje Hrvatske pošte odgovoran menadžment. Konkretno, kazne su iz svog džepa namirili direktori koji su nadležni za područje Pule, odnosno Ogulina"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti s poštarima, kako su oni sankcionirani?

"Ovisno o povredi koja se utvrdi u radnom odnosu. Sankcije mogu ići od onih blagih poput usmene opomene, pa preko pisane opomene pa sve do izvanrednog otkaza ugovora o radu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će se znati ta odluka?

"Te odluke su već donesene, određeni ljudi koji su tada bili, a radi se o slučaju iz kolovoza ove godine, dakle, već nisu u sustavu Hrvatske pošte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, dobili su otkaz. Koje je bilo njihovo opravdanje? Zašto te pakete nisu dostavili?

"Za dio pošiljaka se mora reći da doista nije kriva Hrvatska pošta, nisu krivi ni ti poštari. Radi se o pošiljkama koje su ili pogrešno adresirane ili pošiljatelj i nisu ažurirali adrese, a onda kada dođe novi poštar ili kada se na rajonu dođe raditi zamjena tada se oni mogu voditi samo onime što piše na pošiljci. I tada, u slučaju kada poštar koji poznaje dobro rajon, poštar koji dobro zna gdje koji koji korisnik živi, on to može iznijeti bez problema. Međutim, novi poštari ili poštari na zamjenama mogu se voditi isključivo adresama i tada nisu u mogućnosti te pošiljke dostaviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li takvih slučajeva bilo i prije, jer građani se često znaju žaliti da im pošiljke ne stižu na vrijeme.

"Pa ovo je zapravo prvi put da je HAKOM izrekao novčanu kaznu odgovornoj osobi u Hrvatskoj pošti zbog prekoračenja roka. Mi smo tijekom kolovoza pa i srpnja imali određenih lokaliziranih poremećaja u dostavi. Međutim, to je sve sada stabilizirano i sustav jako dobro funkcionira."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kojim se poremećajima radilo?

"Radilo se o tome da tijekom, posebno ljetnih mjeseci, na Jadranu pa tako i u Istri, dolazi do nedostatka radne snage i onda u tim slučajevima kada su poštari novi kada ih moramo zamijeniti može doći do kratkoročnih poremećaji što znači kašnjenja pošiljke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dva dana je i Crni petak uskoro stižu i blagdani. Hoće li građani dobiti svoje pakete na vrijeme?

"Kao što vidite oko nas paketa ima jako puno. Prošle godine smo oborili rekord koji je iznosio 100 tisuća pošiljaka, a već jučer znači, par dana prije Crnog petka smo imali 90 tisuća pošiljaka u sortirnici tako da očekujemo opet rekordne količine. Mi smo za te količine spremni. Sustav je stabilan i građani mogu biti sigurni da će njihove pošiljke doći na prave adrese."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo