OGLAS

NOVI ZAKON / Osim šefa, nakon radnog vremena neće vas moći zivkati ni kolege!

Iako će se rad nedjeljom plaćati osjetno više - radnik ga ima pravo odbiti, bez posljedica. No, u novom zakonu novosti ima još. Poslodavci više neće moći ni zvati ni slati elektroničku poštu za vrijeme odmora, neradnih dana i nakon radnog vremena. Iznimke, ili rupe u zakonu ipak postoje - a otkriva ih naša ekipa

30.11.2022.
20:00
VOYO logo

Uznemiravanja i poziva od strane šefa, kad god mu padne na pamet, više nema. Zaposlenik ima pravo biti nedostupan nakon posla ili dok je na godišnjem. Ne smije vam slati ni e-mailove.

"Pa ponekad se desi da me poslodavac zove nedjeljom i neradnim danima, ali takav je posao i bio sam svjestan toga i u samom startu posla", kazao je radnik u pogrebnom poduzeću Robert Birek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao bez poziva izvan radnog vremena bit će teško organizirati, kaže njegov šef.

"Pogrebnička djelatnost je dosta specifična i naravno da smrt ne pita i da se to može dogoditi i subotom i nedjeljom. Ne možemo mi zabraniti da netko umire vikendom", kazao je vlasnik pogrebnog poduzeća Zoran Žic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sjednica GSV-a /

Pao dogovor Vlade, sindikata i poslodavaca: Rad nedjeljom plaćat će se 50 posto više

Image
sjednica GSV-a /

Pao dogovor Vlade, sindikata i poslodavaca: Rad nedjeljom plaćat će se 50 posto više

I ne samo šefovi, kako doznajemo od zamjenika ministra, ni kolege vas neće moći zivkati osim u slučaju prijeke potrebe.

"Prijeka potreba može biti ako ste neki vodoinstalater pa puknu nekakve cijevi ili ako se neki hitan posao mora odraditi da vi dođete na posao, onda naravno radnik ima pravo na plaćeni prekovremeni rad. Vi novinari isto vi morate ako se nešto dogodi intervenirati jer je to u svrhu informiranja javnosti tako da će se to gledati od slučaja do slučaja", govori pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava i obitelji Dražen Opalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HUP-u odgovaraju kako je mnogo nedorečenosti:

"Pa kako će zaposlenik znati da je neka situacija hitna ako nije vidio mail ili nije vidio ni poruku", govori Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, teško je predvidjeti vodostaj Save, pa se pozivi izvan radnog vremena u ovoj geodetskoj tvrtki podrazumijevaju.

"Zovem ih po potrebi u iznimnim slučajevima, a to se događa često. zovem ih oni se jave ako mogu, ako ne vrate poziv kasnije, a jednako tako sam dostupan i ja njima izvan radnog vremena", kazao je direktor geodetske tvrtke Vedran Car.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vas poslodavac zove izvan radnog vremena - neće biti kažnjen, ako mu se radnik ne javi ni on radi toga ne smije biti kažnjen.

"Ako radi toga dobije otkaz, on će na sudu dobiti jer će se raditi o nezakonitom otkazu", dodaje Opalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka je to europske unije, koju je usvojilo 10 zemlja, a jedino Portugal ima kazne za poslodavce. Neki poslovi mogu čekati do sutra, bespotrebni pozivi šefova postali su navika koju bi novi zakon koliko-toliko trebao izmijeniti.

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Fantastičan HRT. Nadzorni odbor potvrdio Telegramova skandalozna otkrića o ravnatelju Švebu, ali za sve krive bivšu upravu