OGLAS

blagdani su iza ugla / Nordijska jela i ove godine hit, cijene više nego lani, idu i do 60 eura! Doznajemo kako proći jeftinije

Jeftinije su smreke, a prva drvca na tržnicama će se pojaviti za oko dva tjedna na tržnice stižu božićna drvca. Sigurno je da će biti skuplja, samo nije jasno koliko

30.11.2023.
7:30
VOYO logo

Dio uzgajivača potvrdio još je prije mjesec dana podizanje cijena do 20 posto, ostali tvrde do 5 posto.

"Ja mogu iz prve ruke reći kao proizvođač da će cijene ostati većinom iste kao i prošle godine očekuje se eventualno poskupljenje do pet posto isključivo radi poravnanja s eurom i isključivo radi troška radne snage. Trošak radne snage u plantažama je porastao što je u opravdano jer ljude treba pošteno platiti", govori uzgajivač božićnih drvaca iz okolice Zagreb, Ivan Pokupec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzgajivači su kaže svjesni rizika da u slučaju poskupljenja slabi prodaja. Problem su brojni uvoznici koji žele iskoristiti inflaciju kao priliku za zaradu. Pokupec kaže i kako je ono što diktira realnu cijenu su visina i kvaliteta, a već godinama je najpopularnija nordijska jela.

"Tu će se cijene kretati od borova od metar i pol do tri od 20 eura pa do hajdemo reći pa do 60 eura najskuplje drvce od preko 2 i pol do tri metra", dodao je Pokupec. Postoje i povoljnije opcije poput obične smreke, čija cijena varira od 10 do 20 eura. Dodatna je ušteda i kupnja direktno iz rasadnika. Za one koji žele imati pravo drvce, taj je cjenovni rang prihvatljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Čarolija u Bijeloj kući /

FOTO Blagovaonica kao radionica Djeda Božićnjaka, 140 tisuća lampica, 30 tisuća ukrasa i kuća od medenjaka

Image
Čarolija u Bijeloj kući /

FOTO Blagovaonica kao radionica Djeda Božićnjaka, 140 tisuća lampica, 30 tisuća ukrasa i kuća od medenjaka

"Pa oko 25 eura, 200-injak kuna tako negdje do 300 kuna", smatra Maja iz Velike Gorice. "Ja svake godine izdvojim oko 30-ak eura, ne više. Ja se uvijek cjenkam i to bude na kraju super", kaže Mile iz Zagreba.

A dok se na drvca još čeka, drugi je božićni simbol već u prodaji. Božićna zvijezda, kao i prošle godine, može se kupiti za dva do sedam eura, ovisno o veličini i boji. Vlasnica OPG-a, Suzana Klapšec Macenić cijene nije dizala. "Ako podignemo cijenu svjesni smo da nećemo prodati, a s ovom cijenom s kojom smo sada izašli na tržište svi mislim da samo ljubav može spasiti samo ljubav prema ovom cvijetu da nastavimo s uzgojem", rekla je Suzana Klapšec Macenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše novca potroše na grijanje jer je biljci cijelo vrijeme potrebna toplina. Suzani je ove godine cilj prodati oko tisuću komada, ali ne ovisi sve o kupcima. "Sada već nam prognoza ne ide nimalo na ruku padat će temperatura, lošije vrijeme. To će nam sigurno usporiti prodaju i ako dani pred sam Božić neće biti dobri najvjerojatnije će za nas jako kobno završit ova proizvodnja", zaključuje Klapšec Macenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
John wick 2
VOYO logo