NAKON 40 GODINA ZABRANE / Njemačka legalizira marihuanu za vlastitu upotrebu, biljke će se moći uzgajati i kod kuće

Zakon koji donosi djelomičnu legalizaciju kanabisa bi na snagu trebao stupiti u travnju nakon što prođe u Bundestagu

Kristina Čirjak

Kristina Čirjak

Višestruko nagrađivana reporterka, izvještava o socijalnim i društvenim temama te elementarnim nepogodama

6.2.2024.
11:11
VOYO logo

Nijemci će moći posjedovati do 25 grama marihuane za vlastitu uporabu i kod kuće uzgajati tri biljke. "Postoje određena ograničenja, posebno ako se radi o mladima da ta količina THC-a ne smije biti veća od 10 posto", kaže pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić.

Zakon koji donosi djelomičnu legalizaciju kanabisa bi na snagu trebao stupiti u travnju nakon što prođe u Bundestagu. Nacrt zakona u Njemačkoj je predložio ministar zdravstva, a u Hrvatskoj ga je predlagala bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa mislim da je to trend, dakle možemo očekivati da će njemački primjer slijediti druge europske zemlje i meni je žao što Hrvatska nije bila predvodnik tih trendova jer države koje prije krenu s legalizacijom kanabisa imaju od toga daleko veće ekonomske koristi", kaže bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

Kanabis su legalizirali SAD, Kanada i Urugvaj, u Europi Malta 2021., lani Luksemburg, uskoro Njemačka. Uzgoj za kućnu uporabu razmatraju i Nizozemska, Češka i Švicarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz iskustva SAD-a došlo je do rasta organiziranog kriminala, u Kanadi je državni legalni biznis došao u opasnost pa su dio plantaža koje su proizvodile marihuanu zatvorili i uzgajaju krizanteme. Malta ima problema s narko turizmom. Ne vidim da će to baš dovesti do onoga što oni žele, a to je zaštiti mlade i smanjiti kriminalitet, navodi pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Image
OSNOVNOŠKOLCI /

Više od 60 djece na Jamajci hospitalizirano: Pojeli slatkiše od kanabisa pa počeli halucinirati

Image
OSNOVNOŠKOLCI /

Više od 60 djece na Jamajci hospitalizirano: Pojeli slatkiše od kanabisa pa počeli halucinirati

Zabranjen 40 godina

I kod njih je izazvala niz reakcija, novom zakonu se protivi i ministrica unutarnjih poslova i pojedine pokrajine. U Uniji strahuju da će legalizacijom u Njemačkoj porasti crno tržište droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da kada govorimo o pozitivnim aspektima ja bih govorio o medicinskim indikacijama koje su odobrene i ja tu ne vidim nikakav problem. Međutim kanabis u rekreativne svrhe bez obzira što ga 5 posto stanovnika Europske unije koristi, ja tu ne vidim nikakve pozitivne rezultate", kaže Ćelić.

U Njemačkoj je kanabis bio zabranjen 40 godina. U Hrvatskoj je Holy predlagala legalizaciju uzgoja 9 biljki. "To omogućava osobama koje su bolesne od teških bolesti kao što su multipla skleroza, Kronova bolest ili karcinom da sami proizvode svoje pripravke", kaže Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skrivanje malih količina marihuane u Njemačkoj odlazi u povijest, a willkommen bi joj trebali reći u Bundestagu već za dva tjedna.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo