TRAJE 2 TJEDNA / Nepalci u Zagrebu proslavili svoj najveći festival, ali fešta je nastala kad je zasvirao Bebek

Čiste hotele, dostavljaju hranu i rade neke od najtežih poslova u Hrvatskoj, a danas je njihov dan INepalci slave. Festival Dasain jedan je od najvažnijih hindustičkih datuma kojeg su proslavili i u Zagrebu

28.10.2023.
23:09
VOYO logo

Prije mnogo, mnogo godina božica Durga pobijedila je zlog demona, puno stoljeća kasnije i 6000 kilometara dalje u čast epske dobra i zla Nepalci su usred Zagreba zaplesali. Njih 500-njak proslavilo je najveći nepalski festival. Traje 2 tjedna i u pripremama za feštu svaki je detalj bitan.

Sapana Jugjaji iz Nepala pokazala nam je tradicionalnu nošnju i nakit koju je nosila posebno za ovaj dan. U Hrvatskoj je godinu dana, radi kao kućna spremačica. Sretna je i zadovoljna većinom stvari, jedino se ne može naviknuti na hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne volim hranu u Hrvatskoj. Ja sam vegetarijanka i imam problema jer vi jedete previše mesa", rekla nam je iskreno.

Ni prijatelj Tej Sundas, koji je u Hrvatskoj 4,5lgodine, nikako da preboli nepalsku rižu: "Znaš ono, pekara, kruh. Nije to dobro. Ne paše. Nije kao riža!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nađena nada /

Durga je 2 mjeseca spavala na betonu, Giri je bio pred sepsom. Ove ostavljene Nepalce našli su dobri ljudi

Image
nađena nada /

Durga je 2 mjeseca spavala na betonu, Giri je bio pred sepsom. Ove ostavljene Nepalce našli su dobri ljudi

Puma Budhachhetri kaže da je u Hrvatskoj našla mir: "I predivne gradove, more... mi to u Nepalu nemamo."

U moru pozitivnih iskustava koja su nam ispričali, Nepalci imaju i pokoje negativno. Puma je ovaj veliki hinduistički blagdan iskoristila za apel Hrvatima koji su uglavnom dobri domaćini. Uglavnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponekad se ljudi ponašaju rasistički. Znam da Hrvati nisu navikli na strance, ali nadam se da će nas prihvatiti. Ponekad nas gledaju kao teroriste i nadam se da će shvatiti da mi nismo takvi", rekla je Puma.

A naše kamere uspjele su zabilježiti trenutak i kad su Nepalci zaplesali uz našeg Željka Bebeka i stihove 'Sinoć sam pola kafane popio'. Cijela dvorana se zaplesala uz potpuno nepoznate stihove! Ako ništa drugo, barem su zbog toga zaslužili veliko poštovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo