Novi val nezadovoljstva / Nakon sastanka Vlade i sindikata neki zadovoljni, a drugi negoduju. Kroflin: 'Štrajk je opcija u svakoj situaciji'

Sa sindikatima javnih službi nije išlo tako glatko. Nakon razgovora Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja iznio je njihovo stajalište: 'Nezadovoljni smo jer naši argumenti nisu uvaženi. Rasponi su se jako smanjili što je za naš sustav jako bitno. Pozicija najviših radnih mjesta je više-manje ostala nepromijenjena.'

22.1.2024.
19:27
VOYO logo

Vladi prijeti novi val nezadovoljstva. Sindikati državnih i javnih službi dobili su uredbe o koeficijentima za rast plaća. Jedni su zadovoljni, dok drugi negoduju.

Premijera Andreja Plenkovića nije bilo, no ministri su došli u nikad jačem sastavu. S druge strane stola bili su sindikati javnih službi. Nakon manje od sat vremena izašli su zadovoljni."Prijedlog koji smo dobili prije 15-ak dana nije pretrpio promjene na gore. Sve što se desilo u 15 dana, desilo se na bolje. Mislim da je to dobar posao", ispričao je Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a. Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatska također je optimističan: "Mislim da ćemo se dogovoriti i da neće biti problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljni zahtjev sindikata je ispunjen. Policajcu na cesti sa srednjom stručnom spremom osnovna plaća, bez dodataka, raste s 1042 na 1500 eura bruto, odnosno 1080 eura neto. "Nastavljamo dijalog i mislim da smo postavili standard da, ne samo naša Vlada, već i sve Vlade u budućnosti ispod ovoga neće ići", poručio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Image
Nezadovoljni koeficijentima /

Šefica Sindikata KBC-a Zagreb: 'Bit ćemo tvrdoglavi. Otvorene su sve opcije, pa čak i štrajk'

Image
Nezadovoljni koeficijentima /

Šefica Sindikata KBC-a Zagreb: 'Bit ćemo tvrdoglavi. Otvorene su sve opcije, pa čak i štrajk'

Sa sindikatima javnih službi nije išlo tako glatko. Nakon razgovora s postavom ministara, Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja iznio je njihovo stajalište: "Nezadovoljni smo jer naši argumenti nisu uvaženi. Rasponi su se jako smanjili što je za naš sustav jako bitno. Pozicija najviših radnih mjesta je više-manje ostala nepromijenjena." U slučaju nezadovoljstva, ne isključuje ni krajnju mjeru: "Štrajk je uvijek opcija i u svakoj situaciji." Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava nada se da to toga ipak neće doći: "Mislim da nema potreba za najavom štrajkova dok god ima prostora za razgovor."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaća bi trebala rasti svima. Primjerice, učitelju osnovne škole ili nastavniku u srednjoj s 10 godina staža u Zagrebu, plaća bi s 1130 eura neto trebala rasti 190 eura. U zdravstvu bi osnovna plaća medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom, na intenzivnoj, i s 20 godina staža, trebala porasti s 1400 na 1590 eura bruto. Prvostupnici sestrinstva će plaća rasti s 1700 na 1850 eura bruto, a liječniku, također s 20 godina staža - s 3550 na 3760 eura bruto. Sindikati se nadaju da su neke promjene još moguće, a ne isključuju ni krajnju mjeru u slučaju nezadovoljstva.

Sindikati će uredbe sa svim raspisanim radnim mjestima dobiti u srijedu, a za očitovanje imaju 15 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo