Uz zvukove dalmatinske pjesme i vrhunsko pelješko vino - i ove je godine proslavljen dan malostonske kamenice! Radi ovog najpoznatijeg afrodizijaka svijeta Pelješac se odavno našao na gastronomskoj karti svijeta!
"Pa mi svi u Brijesti imamo četvero, petero i sedmero djece, nekad je bilo i 12 - pa eto", govori uzgajivač školjaka iz Brijesti Ivo Bautović.
Znalci kažu - najukusnija je kada je svježe izvađena iz mora, dakle sirova i naravno ništa bez….
"Ono što ljudi često puta vidim da iscijede pola limuna - samo kap i to je to", kazao je uzgajivač školjaka iz Brijesti Zdravko Lazić.
I dok je prošle godine jedna kamenica u Brijesti koštala pet kuna, dolaskom eura i cijena ove delicije je skočila!
"Košta jedan euro komad - kako ide prodaja! Super - vidite da je gužva", govori prodavačica Dijana Lazić.
Srkalo se u Brijesti danas - sve u 16! No, za one koji nisu ljubitelji sirovih mekušaca - također je bilo bogate ponude!
"Imamo gulaš od sipe domaći - pečene srđele i najbolje kamenice na svijetu", kazao je ugostitelj Antonio Oblizalo.
Idealan omjer kamenica je tri za predjelo i tri za desert! Uvjerili su se u to i brojni posjetitelji!
"Za početak smo uzeli srdelice a sad će doći delikatese - kamenice", kazao je posjetitelj Marinko Planinić.
Legenda kaže da je i Casanova svako jutro doručkovao 50 kamenica kako bi potaknuo seksualni nagon, no za neke Pelješčane ta brojka je smiješna.
"Imamo mi čovjeka koji je pojeo 700 komada u jednom danu - da, u jednom danu", kazao je Ivo Bautović.
I doista, malo koju delikatesu prati toliko misterija, predrasuda i rituala. Zovu ju i princezom podmorja, a istodobno je i luksuzno i ribarsko jelo. I naravno, jede se rukama!