ULAGANJE U TREZORCE ZAPISE / Hrvati na štednji imaju više od 30 milijardi. Jedna banka diže kamatu na štednju, Vlada pak nudi ulaganje u državu

Više od 30 milijardi eura - iznos je to koji Hrvati imaju u bankama, no taj novac uglavnom jede inflacija. Jer kamate na štednju su niske ili nikakve, pa Vlada građanima nudi ulaganje u državu na kojem mogu zaraditi. Moglo bi to utjecati i na banke, a o čemu se radi i ima li interesa...

12.8.2023.
21:00
VOYO logo

Europska središnja banka u borbi protiv inflacije podiže kamatne stope, no kamate na štednju u bankama taj trend ne prate. Stoga Vlada planira građanima ponuditi isplativiju opciju - ulaganje u trezorce zapise. Kome građani više vjeruju?

"Općenito nemam povjerenja u takve stvari. Ako moram birati između dvoje, onda bi ipak rekla državi", kaže Stela iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa više državi, nego bankama. Banke nisu naše, a država je naša", dodaje Suljo iz Sesveta.

Omogućiti građanima da investiraju u državne vrijednosne papire dobra je ideja, smatra ekonomist Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši građani najradije štede ili ulažu u beton. Nemamo drugih vidova ulaganja, vrlo skromna je ponuda vrijednosnih papira, tako da ideja da se ponuda građanima kratkoročni vrijednosni papiri, trezorski zapisi nije loša. Hoće li to prisiliti banke na podizanje pasivnih kamatnih stopa, to je malo vjerojatno", poručuje ekonomski analitičar Damir Novotny.

Ministar Primorac već se jednom zadužio kod građana, ne zato što državi treba novca, nego zato što je izdanom državnom obveznicom s godišnjom kamatom od minimalno 3,25 posto građanima omogućio veći povrat nego banke. Ta ponuda je u ožujku izazvala veliki interese građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo konstatirati da je u upisu sudjelovalo 43 tisuće građana, dakle, odaziv je izniman i građani su upisali nešto više od 1,3 milijarde eura", rekao je u ožujku ministar financija, Marko Primorac.

No, taj iznos je još uvijek kap u moru štednje Hrvata koji u bankama imaju više od 30 milijardi eura na koje gotovo i da nema kamata. Doznajemo da se iz Vlade nadaju da bi ponuda novog kratkoročnog ulaganja u državu stvorila konkurenciju na tržištu i navela banke da podignu kamate na štednju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
a tu su i problemi... /

Dimnjačarima nikad više posla! Zbog štednje, mnogi su se vratili grijanju s pećima

Image
a tu su i problemi... /

Dimnjačarima nikad više posla! Zbog štednje, mnogi su se vratili grijanju s pećima

I već je sama najava, čini se, urodila plodom. PBZ će od 20. kolovoza na šestomjesečnu oročenu štednju nuditi kamatu od 1,5 posto. No, veliki broj Hrvata uopće nema dilemu gdje investirati.

"Nemamo što ulagat. Možemo sebe uložiti, a nas neće nitko", dodaje Suljo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino u što investiram je u ženu i djecu.", poručuje građanin.

U isto vrijeme, zbog povećanja kamata na kredite, banke u 2023. bilježe rekordnu dobit. Treba li im Hrvatska, poput Italije, uvesti porez na ekstraprofit?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada ne bi smjela ići nikako u tom smjeru, to rade populističke vlade, ali nikako ne vlade koje dugoročno razmišljaju o stabilnosti financijskog sustava", smatra Novotny.

Ministar je zasad bliže opciji poticanja banaka na djelovanje državnim vrijednosnicama. Hoće li se uvesti i dodatno oporezivanje, uvelike će ovisiti o tome hoće li i druge članice Europske unije slijediti talijanski primjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo