gost danasa / Fuchs: 'Većina škola podijelila besplatne obroke, do 2027./2028. sve škole s kuhinjama'

Objasnio je i komu se roditelji mogu požaliti u slučaju da djeci nisu osigurani obroci

9.1.2023.
19:20
VOYO logo

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u RTL-u Danas.

Govoreći o prvom danu podjele besplatnih obroka kaže da očekuje da će sutra, prekosutra biti sve u redu. "Do sada su osnivači škola vodili brigu o prehrani. Vlada je osigurala financijska sredstva za jedan obrok u školama. Svjesni smo da nemaju sve škole mogućnosti", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kojem periodu bi druge trebale isti dobiti govori kako nema podatke da je previše škola bez obroka, odnosno njihovi izvještaji govore da je u više manje svim školama riješeno na najbolji mogući način, negdje je kuhano, negdje hladno jelo, tvrdi.

Upitan tko je odgovoran što djeca ne dobivaju obroke navodi da su to ravnatelji kao čelne osobe, a odgovorni su za mjere koje se implementiraju. "Moram im zahvatili, Split i Rijeka posebice koji su preuzeli najveći dio tereta organizacije jer gradske uprave se nisu istaknule. Više od 90 posto obroka je riješeno", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one koji nisu omogućili tople obroke spremne su, kaže, sankcije i to će činiti ravnatelji.

Image
PRVI DAN /

Škole imale više od dva mjeseca za pripremu besplatnih obroka, ali dio djece ostao je bez njih

Image
PRVI DAN /

Škole imale više od dva mjeseca za pripremu besplatnih obroka, ali dio djece ostao je bez njih

"Ministarstvo nije tu da organizira, odgovorni smo osigurati sredstva, spustili smo ih na osnivače koji to nisu imali", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da topli obrok nije moguće osigurati u svim školama jer nema infrastrukture, a zbog toga, navodi, ulazimo u veliki raspis natječaja i dogradnju, rekonstrukciju škola. Novi je to, dodaje, natječaj, nije ga bilo prošle godine, tada su bili vrtići. "Do 2027. i 2028. sve škole moraju imati kuhinje i blagovaonice", govori.

Država plaća 10 kn po danu, ali šnita kruha s paštetom i čaša čaja stoje puno manje, a ministar kaže da ne može procijeniti košta li to toliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako meniji trebaju biti nutritivno dobri po pravilniku kojeg daje ministarstvo zdravstva. "Ukoliko neki nije do kraja mogu se požaliti. Roditelji školi, ako to nije u redu, onda osnivaču, a kad ni tu, onda je ministarstvo", zaključuje.

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo