PODJELA 95 MILIJUNA EURA / Energetska obnova zgrada: Koliko je prijavljenih i kada se može očekivati novi krug subvencija?

Image

U ponoć je istekao rok za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada. Bit će podijeljen rekordan iznos – 95 milijuna eura

Marko Šiklić

Marko Šiklić

TV reporter, najčešće se bavi ekonomijom i društveno-socijalnim pričama. Bez kompromisa, donosi najbržu istinu

5.6.2024.
6:45
VOYO logo

Krov koji prokišnjava, oronula fasada, drveni prozori. Zgrada u zagrebačkim Gajnicama stara gotovo 50 godina čeka na energetsku obnovu.

"Cijevi koje su stare preko 40 godina u stanovima, ventili za toplu i hladnu vodu, ne može to tako dugi rok. Dolazilo je do oštećenja i pucanja, pa tu su vam česti popravci na zgradi i tako trošiti novce je besmisleno", kaže Gabriel Špehar, predstavnik suvlasnika višestambene zgrade u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računaju na 80 posto bespovratnih sredstava. Predali su dokumentaciju, prijavili se na natječaj i sada čekaju rezultate. Mijenjati žele sve.

"Ovojnicu zgrade, sanaciju ravnih krovova, promjenu pumpi u zgradi u bolje koje će zadovoljavati potrebe i krajnjih stanova u zgradu, pa elektrana na krovovima koja će napraviti uštedu struje“, nabraja Špehar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za energetsku obnovu zgrada ove će godine biti potrošeno 95 milijuna eura. Zaprimljeno je 556 prijava, a tko je prošao na natječaju, znat će se za tri do četiri mjeseca kada će biti gotova rang-lista projekta.

Image
ŠARENI OBROVAC /

Zbog energetske obnove gradić na Zrmanji u novom ruhu: 'To je super, ozbiljno. Vraća nas u mladost...'

Image
ŠARENI OBROVAC /

Zbog energetske obnove gradić na Zrmanji u novom ruhu: 'To je super, ozbiljno. Vraća nas u mladost...'

"Da li se radi o integralnoj, dubinskoj ili sveobuhvatnoj obnovi i ovisno o stupnju i razine obnove, svakoj zgradi će se dodjeljivati određeni broj bodova kako bi se napravila ta rang-lista", kaže Branko Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa sufinanciranja kreće se od 60 do visokih 80 posto, a ostatak trebaju pokriti stanari – uglavnom kroz kredit, koji u konačnici znači podizanje pričuve.

"Ako ste plaćali do sada pričuvu od 60 centi, realno je da će ona skočiti za 20-ak centi ako ne i više. Ako ste godinama plaćali pričuvu od 27 centi i idete u energetsku obnovu možete očekivati barem 5-6 puta veću pričuvu", kaže Tin Bašić, suosnivač platforme ZGradonačelnik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uloženo se brzo vraća. Osim uštede na računima, energetskom obnovom povećava se i vrijednost nekretnine.

"Dosadašnje procjene da se oko 20 posto podiže vrijednost nekretnine, još kad uzmete u to i statičku obnovu zgrada vi imate realno 30 do 40 posto veću vrijednost svoje nekretnine", kaže Mirjana Čagalj potpredsjednica HGK-a za građevinarstvo, promet i veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznos zaprimljenih prijava četiri je puta veći od planiranih sredstava, pa ministar najavljuje nove natječaje – jedan već ove godine.

"Mi smo osigurali još dodatnih 169 milijuna eura, od toga će 80 milijuna eura biti iz nacionalnih sredstava", ističe ministar Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ostalih 89 milijuna dolazi iz Europe. Samo ove godine država će uložiti 200 milijuna eura u obnovu, a do kraja 2027. dodatne 3 milijarde.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo