OGLAS

hit je u americi / Droga jača od heroina stigla u Hrvatsku. Predozirala se 2 bivša ovisnika: 'Kraj tijela im je pronađen fentanil'

RTL Danas doznaje kako je najopasnija droga stigla u Hrvatsku i odnijela dva života. Ovisnost i smrt mogu izazvati čak i mikro doze od svega dva do tri miligrama, što je jednako pet do sedam zrna soli. Pričali smo sa stručnjakom predoziranih ovisnika koji je upozorio opasnost ove opojne droge

27.9.2023.
20:50
VOYO logo

Kako doznajemo, radi se o muškarcima u dobi od 40 godina, bivšim ovisnicima koji su se u jednom trenutku i liječili u Vrapču. Njihovo je stanje pratio psihijatar Ivan Ćelić s kojim se razgovarao RTL-ov reporter Marko Šiklić.

Kako ste zapravo otkrili ovu situaciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o dugogodišnjim ovisnicima o opijatima. Uzimali su heroin i bili su na supstitucijskoj terapiji. Mi smo se pribojavali podataka koji dolaze iz sjeverne Amerike i, nažalost, iako još nemamo službene toksikološke nalaze, ali prema navodima obitelji u blizini su se našla pakiranja fentanila. Osnova je sumnja da se najvjerojatnije radi o predoziranju fentanilom. Koliko je meni poznato to su prvi slučajevi u Hrvatskoj koji su vezani uz predoziranje fentanilom.

Bojite li se da će takvih slučajeva biti još?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo spremni. Vidjevši situaciju problema konzumiranja droga na području Amerike i Kanade, ali i pojedinačnih slučajeva na Baltiku, već smo organizirali određene edukacije kako bismo bili posebno spremni za ovu posebnu podskupinu opijata.

Image
RTL doznaje /

Hit droga koja ovisnike pretvara u zombije stigla u Europu: Jača od heroina 50 puta, u Hrvatskoj odnijela 2 života

Image
RTL doznaje /

Hit droga koja ovisnike pretvara u zombije stigla u Europu: Jača od heroina 50 puta, u Hrvatskoj odnijela 2 života

Tko je sve izložen ovim drogama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su izloženi. Najviše su izloženi oni koji kupuju drogu na ulici. Jedan od posebnim problema je da vi možete kupiti kokain koji može biti prošaran fentanilom gdje su dileri pomiješali da bi dobili viši ovisnički potencijal. Stvaranje ovisnosti na fentanil koji je od 50 do 100 puta moćniji od heroinai morfija i naravno povećava vjerojatnost od brojnih komplikacija. Najveća je komplikacija respiratorna depresija koja nominalno vodi u smrt.

Vidjeli smo koliko je opasno u Americi, je li Hrvatska ozbiljno shvatila situaciju, radimo li dovoljno na suzbijanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nika ne možemo reći da radimo dovoljno. U Republici Hrvatskoj u smislu terapijskog sustava mogu reći da radimo dosta, ali moramo još raditi na razvoju preventivnih učinkovitih programa.

Najvažnije je da mlada osoba bude svjesna, educirana i da nikad ne uzme nikakvu ubojitu drogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo