TAJNA MISIJA / Doznajemo: 24 Hrvata spremno je na evakuaciju iz Gaze! Riječ je o izuzetno kompleksnoj operaciji

Prema informacijama RTL-a 24-ero hrvatskih državljana spremno je na evakuaciju iz Gaze. Sve se odvija u najvećoj tajnosti. Kako doznajemo, diplomatskim kanalima stigao je signal da bi se uskoro mogla otvoriti granica s Egiptom. Za izvlačenje Hrvata - diplomacija je spremna

22.10.2023.
19:31
VOYO logo

Jedini mogući izlaz iz Gaze do daljnjeg je blokiran. Na spas čekaju i hrvatski državljani, a danas je stigao još jedan poziv u pomoć.

Tomislav Bošnjak, veleposlanik Hrvatske u Egiptu nam je rekao: "Danas popodne, iako to nije provjereno, javila nam se još jedna osoba - još jedna hrvatska državljanka. To bi onda bilo 24-ero. Nemamo kontakt s tom 24-tom osobom, nego je to posredno. Zato nismo još uvijek sigurni da se radi o pravom slučaju i o pravoj osobi, ali moglo bi biti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko veleposlanstvo u Kairu pokušalo je s njima stupiti u kontakt, no telefonske linije su prekinute.

Image
UN UPOZORAVA: /

'Humanitarna situacija u Gazi katastrofalna. Djeca umiru alarmantnom brzinom, bolnice preplavljene ranjenicima'

Image
UN UPOZORAVA: /

'Humanitarna situacija u Gazi katastrofalna. Djeca umiru alarmantnom brzinom, bolnice preplavljene ranjenicima'

"Posredno doznajemo za jednu skupinu od 7, koja se sastoji od šestero djece i jedne supruge da su u relativno dobrom stanju, jedino što su zabrinuti i ta anksioznost je nešto što mi ne možemo pomoći. Ali što se fizičkog stanja tiče koliko doznajemo je da su u dobrom stanju", ističe veleposlanik Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijelaz Rafah prema Egiptu jedini je mogući koridor za njihovo izvlačenje. No, riječ je o izuzetno kompleksnoj operaciji. Razina opasnosti - najveća je moguća.

Tonći Prodan, stručnjak za sigurnost objašnjava: "Trebaju suglasnost obiju sukobljenih strana, treba to dobro organizirati ako govorimo o tehnici organiziranja, tu su jako bitni obavještajni podaci, zatim izviđanje, tu se štite kolone ili konvoji koji se uspostave, postoje zaštitnice. Dakle, postoji cijeli kompleksni mehanizam zaštite i naravno tu ne postoje 100 posto garancije jer rat je, ima puno kolateralnih žrtava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo, diplomatskim kanalima stigao je signal da bi se uskoro mogla otvoriti granica s Egiptom. Za izvlačenje Hrvata - diplomacija je spremna.

"U niskom smo startu da počnemo s izvlačenjem naših državljana i da im pomognemo da dođu u Hrvatsku što prije. I to je što se tiče vozila, smještaja i ostalih logističkih pitanja. To je spremno. Međutim, političke odluke o kojima ovisimo - na njih nismo u stanju utjecati", istaknuo je veleposlanik Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnih situacija iz ratom zahvaćenih područja već je bilo. Stručnjak za sigurnost Prodan podsjeća: "Bilo je to recimo prije 15-ak godina u Libanonu, pa onda u Gruziji, vrlo recentno u Ukrajini, u travnju ove godine u Sudanu. Svako veleposlanstvo, svaka država brine o svojim državljanima, daje im upozorenja da napuštaju ova područja."

A to silno žele i ovi ljudi u najsloženijoj tajnoj misiji njihovog spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo