Šampion Prvog nacionalnog ocjenjivanja kulena je najbolji od najboljih. Kulen nastaje od najkvalitetnijeg mesa svinja starih godinu dana i težine 190 do dvjesto kilograma.
Iako je u kulenu samo jedan posto paprike, ipak i ona mora biti vrhunska i provjerena jer mu zrelo meso i paprika daju jedinstven izgled. Proizvođač kulena Zvonko Barić pojasnio je da kulen mora imati "prošaranost" s masnoćom.
"Ne smije imati taman rub, nego mora biti jednoličan cijelim svojim presjekom", dodao je Barić.
Meso se mora fino odvajati i lako guliti jer to znači da je zrelo i bez kemijskih dodataka. Uz izgled, važan je i miris.
"Miris mora imati, kako bih rekao, paprike, fermentiranog mesa, do nekog čokoladnog finog okusa, ja bih rekao naše Slavonije", pojasnio je Barić.
Mora se topiti u ustima i otkrivati svoje bogatstvo okusa.
"Prije svega ljutina, okus tog finog mesa, zrelog i taj kulen ne smije paliti, ne smije biti preslan. Moraju biti ujednačeni ti okusi i začini", rekao je Barić.
Odličnog je mirisa, a i okusa. Pitali smo stručnjake može li kulen uopće biti loš. Predsjednik ocjenjivačke komisije Krešimir Mastanjević kazao je da je to rijetkost.
"Većinom su kuleni samo dobri i bolji", dodao je Mastanjević.
Miograd Komlenić, predsjednik Udruge proizvođača Baranjski kulen, poručio je da kulenu samo ime jamči kvalitetu.
"Mislim da kupci kulena kad kupe kulena u pravilu dobiju ono što očekuju", rekao je Komlenić.
Organizatori festivala naglašavaju i njegov doprinos u razvoju seoske proizvodnje, ali i privlačenju turista u ovaj dio Hrvatske.
Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranja, kazao je: "On je u principu jedan od razloga dolaska u Baranju. Konstantno pričamo o sljubljivanju enologije i gastronomije."
Komlenić je poručio da im je cilj ruralni razvoj.
"Da ljudi ostanu i opstanu, a kulen je sastavni dio te priče ekonomske održivosti sela", dodao je.
Kulen kao jedan od najjačih aduta Slavonije i Baranje uvijek se koristio u posebnim prilikama i uvijek opravdavao očekivanja pa su oni koji ga najbolje znaju uvjereni da će tako biti i ubuduće.