NAJBOLJI OD NAJBOLJIH / Bili smo na festivalu kulena. Doznali tajnu šampionskog primjerka

U Kući baranjskog kulena održan je festival čega drugoga nego kulena, a na festivalu Prvo nacionalno ocjenjivanje najpoznatije gastronomske delicije Slavonije i Baranje. Sudjelovalo je 30 renomiranih proizvođača, a doznali smo tajnu šampionskog kulena

14.5.2023.
8:00
VOYO logo

Šampion Prvog nacionalnog ocjenjivanja kulena je najbolji od najboljih. Kulen nastaje od najkvalitetnijeg mesa svinja starih godinu dana i težine 190 do dvjesto kilograma.

Iako je u kulenu samo jedan posto paprike, ipak i ona mora biti vrhunska i provjerena jer mu zrelo meso i paprika daju jedinstven izgled. Proizvođač kulena Zvonko Barić pojasnio je da kulen mora imati "prošaranost" s masnoćom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smije imati taman rub, nego mora biti jednoličan cijelim svojim presjekom", dodao je Barić.

Meso se mora fino odvajati i lako guliti jer to znači da je zrelo i bez kemijskih dodataka. Uz izgled, važan je i miris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pitali smo vas... /

Što su jeli naši stari danas, s obzirom na cijene? 'Šunku, čvarke, slaninu i stvari koje ne možemo platiti'

Image
pitali smo vas... /

Što su jeli naši stari danas, s obzirom na cijene? 'Šunku, čvarke, slaninu i stvari koje ne možemo platiti'

"Miris mora imati, kako bih rekao, paprike, fermentiranog mesa, do nekog čokoladnog finog okusa, ja bih rekao naše Slavonije", pojasnio je Barić.

Mora se topiti u ustima i otkrivati svoje bogatstvo okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega ljutina, okus tog finog mesa, zrelog i taj kulen ne smije paliti, ne smije biti preslan. Moraju biti ujednačeni ti okusi i začini", rekao je Barić.

Odličnog je mirisa, a i okusa. Pitali smo stručnjake može li kulen uopće biti loš. Predsjednik ocjenjivačke komisije Krešimir Mastanjević kazao je da je to rijetkost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većinom su kuleni samo dobri i bolji", dodao je Mastanjević.

Miograd Komlenić, predsjednik Udruge proizvođača Baranjski kulen, poručio je da kulenu samo ime jamči kvalitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da kupci kulena kad kupe kulena u pravilu dobiju ono što očekuju", rekao je Komlenić.

Organizatori festivala naglašavaju i njegov doprinos u razvoju seoske proizvodnje, ali i privlačenju turista u ovaj dio Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranja, kazao je: "On je u principu jedan od razloga dolaska u Baranju. Konstantno pričamo o sljubljivanju enologije i gastronomije."

Komlenić je poručio da im je cilj ruralni razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da ljudi ostanu i opstanu, a kulen je sastavni dio te priče ekonomske održivosti sela", dodao je.

Kulen kao jedan od najjačih aduta Slavonije i Baranje uvijek se koristio u posebnim prilikama i uvijek opravdavao očekivanja pa su oni koji ga najbolje znaju uvjereni da će tako biti i ubuduće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo