analiza uskrsne košarice / Inspektori u akciji, na meti su im uskrsne namirnice: Suho meso, jaja, junetina koja se prodaje na crno...

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ove godine u akciji sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata

7.4.2023.
11:04
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Jaja, luk, rotkvice, suhomesnati proizvodi, šunke, janjetina, boje za jaja i slično i ove su se godine našli na radaru Državnog inspektorata (DIRH). Naime, najavili su da provode pojačane inspekcijske nadzore proizvoda koji se pojačano kupuju i konzumiraju u ovom razdoblju godine.

Do ovoga trenutka provedeno je 292 inspekcijskih nadzora, a u 68 nadzora kojima je kontrolirana sljedivost hrane životinjskog porijekla utvrđeno je šest slučajeva gdje je u prometu zatečena hrana životinjskog porijekla iz neodobrenih objekata, govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom navedenoga zabranjeno je stavljanje na tržište i neškodljivo zbrinjavanje takve hrane. Riječ je o ukupno 109,6 kg različitih suhomesnatih proizvoda i 731 komadu svježih jaja.

Veterinarska inspekcija obavila je 114 nadzora, a u jednom nadzoru utvrđena je nelegalna prodaja van odobrenog objekta. Slijedom navedenoga zaplijenjeno je 40 kg junećeg mesa bez potrebne dokumentacije i sljedivosti te je isto neškodljivo zbrinuto. Uz to veterinarska inspekcija u još 10 nadzora utvrdila je razne nesukladnosti (higijena prostora, nedostatak dokumentacije i sl.), govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, poljoprivredna inspekcija je do ovoga trenutka obavila 93 nadzora. Do sada je utvrđena jedna nesukladnost u označavanju jaja - na vanjskoj strani kutije nije bilo oznake o načinu uzgoja. Osim toga, poljoprivredni inspektori nadziru i usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje tih proizvoda.

Image
USKRSNI VIKEND /

Ako idete na put, pripremite se na zastoje i kolone: HAK objavio kada i gdje se očekuju najveće gužve

Image
USKRSNI VIKEND /

Ako idete na put, pripremite se na zastoje i kolone: HAK objavio kada i gdje se očekuju najveće gužve

DIRH govori kako su nepravilnosti utvrđene i u nadzorima u kojima su kontroliraju boje namijenjene za bojanje jaja. Naime u četiri slučaja utvrđeno je pogrešno označavanje specifičnih aditiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u sada već tradicionalnoj akciji 'Ususret Uskrsu' koordiniranim djelovanjem više inspekcija detaljno se provjeravamo situaciju na tržištu, rekli su pa zaključili da ove godine u akciji sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo