pitali smo vas... / Što su jeli naši stari danas, s obzirom na cijene? 'Šunku, čvarke, slaninu i stvari koje ne možemo platiti'

Image
Foto: Shutterstock, ilustracija

Slagala se zimnica, grah se kuhao na veliko, a žganci su dolazili u svim mogućim oblicima i kombinacijama

27.8.2022.
18:00
Shutterstock, ilustracija
VOYO logo

Ovoga vikenda svi su u Vrbovcu. Održava se 41. turističko-gastronomska manifestacija - "Kaj su jeli naši stari?"

Slagali su zimnicu, grah se kuhao na veliko, a "žganci" su dolazili u svim mogućim oblicima i kombinacijama. Zašto baš ta jela? Zato što ona mogu ili dugo trajati, ili su vrlo jeftina. A i puno je isplativije kuhati na veliko…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A već se sad štedi gdje se stigne. Što će tek biti kada stigne skupa zima kakva se prognozira? Proteklih dana svi imaju savjete za uštede, a svaki je savjet dobrodošao. Zato smo Vas i pitali - što bi jeli naši stari danas, s obzirom na cijene?

Image
teška vremena /

Jurčić pojasnio svoje savjete o kiseljenju kupusa, svinjskim polovicama i đonovima: 'Bitno je preživjeti'

Image
teška vremena /

Jurčić pojasnio svoje savjete o kiseljenju kupusa, svinjskim polovicama i đonovima: 'Bitno je preživjeti'

"Šunku, čvarke, slaninu, pravi kruh bez kemije i još puno finih stvari koje mi nećemo moći platiti", napisala je jedna čitateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer oni su većinu hrane - proizvodili kod kuće. "I bolje su se hranili nego današnje generacije", smatra čitatelj.

Image
Foto: Screenshot/Facebook

Ali kad bismo imali pristup onome što je domaće, jeli bismo "kruha, masti, Vegete i paprike", smatra jedan čitatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim domaćim namirnicama kuhala bi se domaća jela… "Grenadirmarš, šmarn, ajnpren juhu, ajngemahtec, mast na kruhu, apšmalcane mahune i takva", podsjetila je jedna čitateljica.

Jer "što je tko imao, to je i kuhao. Uglavnom svježe pripremljeno, a to sigurno nisu paštete, hrenovke i salame", kazuje čitatelj. I "jeli su ono što skuhaju a ne 'ko sad, restorani i dostave na svakom uglu a sve kriza i nema se", dodaje drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Screenshot

Mnogo je čitatelja bilo začuđeno - zar to ljudi danas više ne jedu? Neki su se i šalili, govorili da bi naši stari sigurno danas jeli "avokado, mango, kuskus i čija sjemenke…" Ili "tartufe, čuj što…"

Jer "naši stari su se bavili poljoprivredom - a mi? Tražimo po akcijama nezdravu hranu da od nje radimo zimnicu", napisala je čitateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Screenshot

"Prežganu juhu. Znam ljude koji imaju minimalnu penziju… Prežgana juha, krumpir na sve načine - i evo živi su. Na prežganoj juhi smo nas petoro djece odrasli, zimnica se spremala, a u dućan se nije išlo. Ništa nam nije falilo, nismo bili debeli i bolesni", smatra čitateljica.

Image
Foto: Facebook/Screenshot

"U slavonskim selima se uvijek dobro jelo! Preko tjedna suho meso - slanina, kulenova seka, čvarci, krvavice… I uz to krumpir, valjušci, masna pogača, paprikaš i slično. A vikendom piletina, patka guska… Bilo je tu mlijeka, kajmaka, sira, domaćeg putra kojeg bi namazali na topli kruh iz krušne peći… Mljac! Peklo se po 6-8 kruhova, ovisno od veličine krušne peći, a bake bi prije kruha ispekle lepinje, pa kad bi se onako tople pomastile… E eto, to nam valjda nije valjalo, jer nije bilo 100 vrsta jogurta i Milka čokolade. Sad ima, a tko to može kupiti?", napisala je čitateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Screenshot
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo