STIGLA I REAKCIJE IZ UKRAJINE / Vučiću nije bilo dobro kad je čuo što se događa s Putinom, otkrio što je prvo napravio: 'Tu vijest su mi dali tijekom puta'

Image
Izvor: Srdjan Ilic/Pixsell

Moskva niječe da ruske snage čine zločine u Ukrajini

17.3.2023.
17:48
Srdjan Ilic/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Međunarodni kazneni sud (ICC) u petak je izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini, što je Moskva nazvala besmislenim, a Kijev objavio da je to "tek početak". 

U prvom uhidbenom nalogu zbog Ukrajine, ICC je pozvao na uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju. 

Image
ŠTO ĆE BITI S NALOGOM? /

Stigao odgovor Moskve, Kremlj divlja, oglasio se i čovjek koji je progonio Miloševića: 'Putin će biti uhićen samo ako se ostvari ovaj scenarij...'

Image
ŠTO ĆE BITI S NALOGOM? /

Stigao odgovor Moskve, Kremlj divlja, oglasio se i čovjek koji je progonio Miloševića: 'Putin će biti uhićen samo ako se ostvari ovaj scenarij...'

"Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskom okupiranom teritoriju najmanje od 24. veljače 2022. Postoje razumni temelji za pretpostavku da Putin nosi individualnu kaznenu odgovornost za ranije spomenute zločine", objavio je ICC.

Moskva opetovano niječe da ruske snage čine zločine

ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama. 

Moskva opetovano niječe da ruske snage čine zločine u Ukrajini.

„Odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) nema nikakvog značenja za našu državu, uključujući i s pravnog aspekta“, napisala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu. 

„Rusija nije stranka Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda i nema nikakve obaveze prema njemu“, dodala je. 

Time se referirala na dokument kojim je ICC 1. srpnja 2002. osnovan u Rimu. Statut je ratificiralo 123 država nad kojima sud ima nadležnost.

Reakcija Ukrajine

Među njima, između ostalih, nisu Rusija, SAD, Kina, Indija, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran, pa sud nad njima nema izravnu jurisdikciju. 

No ICC može suditi za zločine počinjene na teritoriju države koja je potpisnica Rimskog statuta. 

Ured ukrajinskog predsjednika u petak je pozdravio izdavanje naloga protiv Putina. 

„Ovo je tek početak“, napisao je šef ureda Andrij Jermak na Telegramu. Ukrajinsko tužiteljstvo je odluku pak nazvalo „povijesnom“. 

Odluka Suda dolazi dan nakon što je istražno tijelo Ujedinjenih naroda optužilo Rusiju za razne ratne zločine u Ukrajini, uključujući za ubojstva s namjerom i mučenje.

Tijelo tvrdi da su ruske snage u određenim slučajevima primorale djecu da promatraju silovanje članova svojih obitelji te ih pritvarali s leševima. 

Vijest o nalogu dolazi uoči planiranog posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga idući tjedan Moskvi. Analitičari smatraju kako je cilj posjeta učvršćivanje odnosa između Pekinga i Moskve u vrijeme zahlađivanja odnosa Kine i zapada. 

Oglasio se i Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je morao sjesti da razmisli nakon što je dobio vest da je Međunarodni sud izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina.

Vučić je vijest čuo tijekom obilaska Sremskog okruga.

"Tu vijest su mi dali tijekom puta. Ja sam se našao poslije toga kod nekog vrtića i kažem: "Daj da ja sjednem tu na klupu pa da razmislim prije nego bilo što kažem". Ja nisam od onih što smisle sve u sekundi. Meni je potrebno da razmislim što ćemo i kako ćemo mi", rekao je Vučić i naglasio da se situacija u svetu komplicira.

"Ode svijet i samo da mi ne odemo za njim. Taman sam mislio da ima lijepih vijesti. Samo da izbjegnemo i da ne ide sve po našoj glavi", rekao je Vučić.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču