ŠTO SE ZAISTA DOGODILO? / Vojni pilot razotkrio pozadinu incidenta iznad Crnog mora: 'Pilot je bio nekompetentan. Posljednji trenuci prije sudara otkrivaju što je osjetio'

Image
Izvor: Twitter/Screenshot

Jesu li Rusi namjerno oborili američku bespilotnu letjelicu MQ-9 kako bi odvratili NATO zračne snage?

18.3.2023.
14:30
Twitter/Screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neizazvani rat na pragu Europe potaknuo je NATO da rasporedi svoje vojne resurse naprijed kako bi ojačao svoje istočno krilo te odvratio daljnju rusku agresiju. Zračne snage NATO-a, koje su proteklih godinu dana patrolirale granicama između Zapada i Rusije, mogu biti "oči i uši" nad cijelom Ukrajinom, na veliku frustraciju Kremlja.

Jesu li Rusi namjerno oborili američku bespilotnu letjelicu MQ-9 kako bi odvratili NATO zračne snage? Ruske vojne zrakoplove redovito presreću lovci protuzračne obrane NATO-a, ali ti se angažmani obično izvode na profesionalan način i s poštovanjem.

Image
NE MISLE ODUSTATI /

Amerikanci poslali novi špijunski dron iznad Crnog mora: To je prva misija nakon 'bliskog kontakta' s ruskim lovcem

Image
NE MISLE ODUSTATI /

Amerikanci poslali novi špijunski dron iznad Crnog mora: To je prva misija nakon 'bliskog kontakta' s ruskim lovcem

Dana 14. ožujka par ruskih višenamjenskih borbenih zrakoplova Su-27 Flanker presreo je američku bespilotnu letjelicu MQ-9 vrijednu 32 milijuna dolara koja je legalno letjela u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora. SAD je tvrdio da je ruski mlažnjak udario u njihov dron i oborio ga. Rusi su zanijekali takve radnje.

Ali, dva dana kasnije, video snimka incidenta jasno je pokazala kako ruski bočni avioni neprestano pokušavaju odvratiti pozornost drona prije nego što se čini da jedan udari u propeler u vrlo nesmotrenom manevru.

Analitičar sve razotkrio

Je li ruski pilot namjerno udario u dron? "U svojoj karijeri borbenog pilota bio sam paranoičan zbog udaranja u drugu letjelicu - imao sam nekoliko bliskih napada. Vojni zrakoplovi su skupi, a moji bi me kolege nemilosrdno ismijavali zbog takvog nedostatka prosudbe!", piše vojni pilot i analitičar Sean Bell za Sky News.

"MQ-9 rutinski leti brzinom od oko 200 mph - i vrlo je okretan. Međutim, ruski lovci su dizajnirani da lete znatno brže od toga (do 1600mph) - usporavaju ih i znatno su manje sposobni za manevriranje. Posljednji trenuci prije sudara otkrivaju da pilot očito osjeća da je sudar neizbježan i unatoč svim njegovim naporima mlažnjak ne može izbjeći udar u dron“, pojasnio je.

"Što se tiče MQ-9, njegov propeler je fino balansiran, pa bi i najmanje oštećenje izazvalo ogromne vibracije koje bi uništile motor; njegova je sudbina bila zapečaćena“, rekao je.

"Da su Rusi namjeravali oboriti dron, mogli su upotrijebiti metke i srušiti ga s neba. Umjesto toga, očito su 'zastrašivali' bespilotnu letjelicu prije nego što je ruski pilot krivo procijenio svoj manevar“, dodao je.

"Kao bivši pilot borbenog zrakoplova, bilo bi nesmotreno namjerno pogoditi drugi zrakoplov osim ako to nije krajnje sredstvo, u kojem bi slučaju rizici mogli opravdati kraj. Umjesto toga, nekompetentnost ruskog pilota dovela je do gubitka američke imovine i velike sramote za ruske zračne snage“, kazao je Bell.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču