'Specijalna vojna operacija Rusija' / U Moskvi nema rata, ali ništa nije isto: 'Z je na svakom uglu, liječnici su postali siromašni, a invazija je ušla u muzeje'

Image
Foto: Profimedia

'Ovo je 'Specijalna vojna operacija Rusija' - paralelni svemir, orvelovski, gdje je invazija oslobođenje, gdje je agresija samoobrana i gdje su kritičari izdajice'

22.4.2022.
21:40
Profimedia
VOYO logo

Nema granata u Moskvi. Nema stranih vojnika koji opkoljuju grad. Život naizgled teče normalno. No u stvarnost, za Ruse je normalnost završila onog trenutka kada je 24. veljače počela "Specijalna vojna operacija", tvrdi dopisnik BBC-a iz Moskve, Steve Rosenberg.

"Doživio sam komunističku Rusiju. Proživio sam postsovjetsku Rusiju. Sada se najveća zemlja na svijetu ponovno preobrazila", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova omiljena radio stanica, "Radio Echo of Moscow", nekada pouzdan izvor informacija, sada više ne postoji. Na istoj se frekvenciji, emitira državni Radio Sputnik, koji podržava rusku ofenzivu u Ukrajini.

Posljednjih dana, ogromno slovo Z bode u oči gdje god pogled seže. Ako ne visi na velikim platnima s kazališta, željezničkih kolodvora ili drugih državnih zgrada, onda je išarano u grafitima. Nacrtali su ga i na ulaznim vratima kritičara Kremlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovački centri trenutno su jedna od najdepresivnijih mjesta u Rusiji. Mnoge su se trgovine zatvorile otkako je Rusija napala Ukrajinu, jer je na stotine stranih tvrtki obustavilo poslovanje u Rusiji. Iako su trgovine pune, asortiman je osjetno smanjen, a cijene su skočile, piše Rosenberg.

"Cijene su tako visoke, nemoguće je sada preživjeti od moje plaće", rekla mu je ispred jednog supermarketa Nadežda, inače liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali najteže od svega je živjeti u društvu koje ne želi znati istinu o događajima u Ukrajini. Ljudi su previše zauzeti brigom o plaćanju hipoteka, otplati dugova. Ne zanima ih što se događa oko njih. Ali mislim da je ovo što se događa u Ukrajini strašno. Sram me što sam Ruskinja", dodala je.

"Vozim se u Moskovski inženjerski institut gdje sam prije 30 godina predavao engleski. Još ranih 1990-ih, nakon pada komunizma, moji studenti ovdje su bili puni nade da će Rusija i Zapad sklopiti trajno prijateljstvo i partnerstvo; da će budućnost biti mirna i prosperitetna", prisjeća se Rosenberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to se nije dogodilo.

Image
Svjedočanstva iz pakla /

Humanitarna, ratna i ljudska drama u Mariupolju, a gori i istok Ukrajine, Čečeni tvrde: 'Zauzeli smo grad!'

Image
Svjedočanstva iz pakla /

Humanitarna, ratna i ljudska drama u Mariupolju, a gori i istok Ukrajine, Čečeni tvrde: 'Zauzeli smo grad!'

"Prebrodit ćemo sve svoje poteškoće. Nakon zalaska sunca uvijek dođe zora. Ali podržavam naše trupe. Oni su naši vojnici. Dužan sam podržati svoju zemlju kako god bilo", rekao mu je Denis, student koji se našao ispred instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Specijalna vojna operacija" već je ušla u povijest. U divovskom ratnom muzeju koji slavi pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, ratu koji je poznat i kao "Veliki domovinski rat" u kojem je poginulo 27 milijuna sovjetskih građana, već se odaje počast invaziji Ukrajine.

"Na web stranici muzeja izmijenjen je pravopis riječi 'muzej' tako da ima slovo Z. U muzejskoj trgovini možete kupiti Z šalice i bedževe s natpisom 'Putin je moj predsjednik'. A muzej je trenutno domaćin izložbe o nacistima u Ukrajini. To pomaže učvrstiti lažnu tvrdnju Kremlja da ruska vojska oslobađa Ukrajinu od nacizma", priča Rosenberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je 'Specijalna vojna operacija Rusija' - paralelni svemir, orvelovski, gdje je invazija oslobođenje, gdje je agresija samoobrana i gdje su kritičari izdajice. Osjećam se kao da je nestala Rusija koju poznajem zadnjih 30 godina", zaključuje.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo