'Trbuhozborac' / Putinov TV-čovjek: Rusija je u džihadu, zašto stati na Ukrajini?

Image
Foto: Twitter

Već niz godina je glavni propagandist Putina u medijima, a sad je izričito rekao da Rusija treba, nakon što pokori Ukrajinu, pokoravati i druge zemlje

29.10.2022.
12:47
Twitter
VOYO logo

Vladimir Solovjov, ruski televizijski voditelj danas ponajviše poznat po svojoj emisiji "Večer s Vladimirom Solovjovim" na televiziji Rusija 1, javno je dokazivao da ratni stroj Ruske Federacije ne bi trebao stati na zapadnim granicama Ukrajine, nego da bi trebao, nakon što pregazi cijelu Ukrajinu, jurnuti i dalje u Europu.

Solovjov je godinama na glasu "glavnog Putinovog propagandista". Prije četiri godine na počeo je voditi svoju emisiju "Moskva, Kremlj, Putin", a isti stil je gajio i godinama prije i godinama poslije. Zašto Putinov propagandist? 2008. je, primjerice, vikao da bi bio "zločin napasti Ukrajinu". Od 24. veljače 2022., što se njega tiče, Ukrajinu treba pregaziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nuklearne ratne igre /

Rusija obavijestila SAD da kroz nekoliko dana planira svoje 'nuklearne vojne vježbe'. Što to točno znači?

Image
Nuklearne ratne igre /

Rusija obavijestila SAD da kroz nekoliko dana planira svoje 'nuklearne vojne vježbe'. Što to točno znači?

A sad je otišao još dalje. Julia Davis, kolumnistica Daily Beasta, objavila je na društvenim mrežama izvadak iz Solovjeve emisije u koju je kao gosta pozvao Jevgenija Satanovskog, čovjeka koji je u Rusiji na glasu kao stručnjak s tamošnjeg "Instituta za Bliski istok". Dotična institucija na svojim stranicama samu sebe opisuje da "blisko surađuje s ruskim establišmentom".

"Ramzan Kadirov ima tradicionalne vrijednosti. Njegova svetost (patrijarh) ima tradicionalne vrijednosti. Ja sam ateist? Zašto onda ja imam iste vrijednosti? Ne mogu to dokučiti", kazao je Satanovski u emisiji kao gost, na što Solovjov kaže: "Možda i niste doista ateist."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, 100 posto sam ateist, ja sam stari sovjetski čovjek", inzistira Satanovski, a potom se osvrće na nedavnu izjavu vladara Čečenije Ramzana Kadirova: "Zato se one i zovu tradicionalnim vrijednostima, jer ostaju s čovjekom zauvijek… U tom smislu je Kadirov u pravu kad govori da je ovo 'sveti rat', na arapskom da je to 'džihad'…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim stavom Kadirova Solovjov se slaže.

"On je u pravu i kad kaže, ako izgubite taj rat, gotovi ste. Totalno gotovi. Smatram da ništa manje nije u pravu niti kad govori da je cijeli teritorij današnje Ukrajine polje bitke protiv Iblisa (vođe demona). O tome istome sam govorio stotine puta, sve do linije Čop-Uška (mađarsko-ukrajinska granica), do Mukačeva, do Lavova", predložio je Satanovski da ruske trupe okupiraju cijelu Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, na to Solovjov tvrdi da bi vojska Ruske Federacije trebala jurnuti i dalje u Europu: "Zašto bismo trebali stati tamo? Vjerujem da ulazimo u veliki europski rat. Ako se uništi svo njihovo oružje u Ukrajini, ako se znatan dio njihovog vojnog potencijala, uključujući i ljudski potencijal, njihove instruktore u Ukrajini unište, zašto bismo na tome stali?"

Satanovski mu odgovara da je ulazak u veliki europski rat "samo jedna od mogućnosti, čak ne niti neka od ozbiljnijih". Zapravo se želi pristojno izvući iz suludog prijedloga, upozoravajući da bi to značilo sukob sa "4700 američkih vojnika u Rumunjskoj, zatim još 2400 njih i francuskim oklopnjacima u Poljskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstatira da se i Poljska vojno pripremila i da se svi oni skupa "spremaju udariti", redom, "po Ukrajini, čak i Bjelorusiji i Kalinjingradu".

"U tom slučaju doći će do nuklearnog udara na Poljsku", kazao je Solovjov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvar se razvija u smjeru velikog rata", složio se s njime Satanovski.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo