MOSKVA LIKUJE / Kremlj slavodobitno objavio veliku vijest: 'Da, važan partner nam dolazi u posjet!'; Odluka Varšave neće 'slomiti' Washington

Image
Izvor: Profimedia

Tijekom jutra Kremlj je potvrdio kako u državnički posjet Rusiji u ponedjeljak stiže kineski predsjednik Xi Jinping

17.3.2023.
8:47
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Poljska će u danima koji dolaze poslati Ukrajini četiri borbena zrakoplova MiG-29, rekao je u četvrtak poljski predsjednik, što će biti prvi put da će Kijev dobiti zrakoplove od svojih saveznika.

"Kao prvo, doslovno za nekoliko dana, poslat ćemo, koliko znam, četiri zrakoplova Ukrajini koji su posve spremni za letenje", rekao je Andrzej Duda na konferenciji za novinare. "Ostali se pripremaju, servisiraju."

Image
PREDSJEDNIK POTVRDIO /

Poljaci otkrili detalje velike donacije Ukrajini: Varšava šalje četiri borbena aviona MiG-29

Image
PREDSJEDNIK POTVRDIO /

Poljaci otkrili detalje velike donacije Ukrajini: Varšava šalje četiri borbena aviona MiG-29

Varšava iznenadila Berlin

Objava predsjednika Dude kao da je neke zapadne saveznike zatekla nespremne.

"Dosad smo se svi složili da nije vrijeme za slanje borbenih zrakoplova. Još nemamo nikakvu potvrdu iz Poljske da su avioni doista dostavljeni", rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius.

Bijela kuća je poručila kako Poljska kao suverena država ima pravo isporučiti Ukrajini svoje borbene zrakoplove i pohvalila Varšavu jer daje sve od sebe kako bi pomogla Kijevu.

No, američka administracija naglasila je da potez Poljske neće imati nikakvog utjecaja na predsjednika Joea Bidena, koji se opirao pozivima da Ukrajini isporuči američke F-16.

"U ovom trenutku nema promjena u našem stavu u pogledu borbenih zrakoplova", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby. "To je naša suverena odluka. Druge države mogu odlučivati u svoje ime".

Xi stiže u Rusijiu

Tijekom jutra Kremlj je potvrdio kako u državnički posjet Rusiji u ponedjeljak stiže kineski predsjednik Xi Jinping. Kineski državnik će u Rusiji biti do srijede. "Tijekom posjeta razgovarat će se o aktualnim pitanjima daljnjeg razvoja partnerskih odnosa i strateške suradnje između Rusije i Kine", priopćio je Kremlj.

"Bit će potpisan niz važnih bilateralnih dokumenata", prenosi Reuters.

Kina je također komentirala predstojeći posjet predsjednika Xija Jinpinga Rusiji. Reuters piše da je glasnogovornik Wang Wenbin, na redovnom brifingu za novinare, rekao da je cilj posjeta daljnje produbljivanje bilateralnog povjerenja.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će Xi tijekom posjeta razmijeniti mišljenja o glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Paranoični Prigožin

Institut za proučavanje rata (ISW) u svom se najnovijem izvješću bavio Prigožinovim tvrdnjama kako ruski predsjednik Vladimir Putin i tajnik ruskog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev potkopavaju Wagner Grupu. Prigožinova služba za tisak ustvrdila je da je Patrušev rekao ruskom predsjedniku da od Wagnera, za jedan i pol do dva mjeseca, neće ostati ništa.

Prema tim tvrdnjama, Patrušev je sugerirao kako će nakon raspada Wagnera u Ukrajini Prigožin pokušati ujediniti preostale aktivne wagnerovce, naoružati ih i poslati na ruski teritorij da preuzmu vlast u regijama koje graniče s Ukrajinom.

ISW u izvješću piše da nije došao do informacija koje bi sugerirale da su se dogodili takvi razgovori između Putina i Patruševa.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču