Rasplet privatizacije Sartida

Šest miliona evra na račun „Dilojta i Tuša“

Šest miliona evra provizije u kupoprodaji smederevske železare “Sartid”, prema nalazima istrage, a kako ekskluzivno saznaje “Blic”, otišlo je na račun revizorske kuće “Dilojt i Tuš”, čiji je predsednik bio biznismen Danko Đunić.

Novac je potom otišao u nekoliko pravaca, a na čije račune, trenutno je predmet istrage.

Preko međunarodne pravne pomoći, od Amerike, Holandije i Kipra, zatraženo je da dostave podatke o novčanim transakcijama koje su obavljene nakon što je provizija od šest miliona evra otišla na račun “Dilojta” – kaže za “Blic” izvor iz MUP Srbije.

On navodi da to nije jedini sporni iznos u privatizaciji “Sartida”.

Otkrivena je još jedna manja suma koja je nestala u razlici uplate, ali i tu se radi o milionima evra za koje se takođe ispituje gde su završili – otkriva izvor “Blica”.

U dosadašnjoj istrazi Radna grupa Uprave kriminalističke policije, koja vodi slučaj nekoliko puta, pokušavala je da stupi u kontakt sa Đunićem, ali on nije u Srbiji.

Đuniću su upućivani pozivi na saslušanje, ali je svaki put stizao odgovor da on nije u zemlji. Pretpostavljamo da je u SAD – kaže izvor “Blica”.

U policiji navode i da je Đunić jedini učesnik privatizacije smederevske železare koji nije saslušan, dok su na razgovoru do sada bili Nemanja Kolesar, kome je određen pritvor, kao i Goran Kljajević, Miroljub Labus, Aleksandar Vlahović i Božidar Đelić.

U vreme prodaje smederevske železare 2003. Labus je bio potpredsednik savezne vlade i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Vlahović ministar privrede i privatizacije, Đelić ministar finansija, a Kolesar šef radne grupe za privatizaciju „Sartida“.

Procenu vrednosti “Sartida” radili su, prema preporuci tadašnjeg predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića, revizorske kuće “Dilojt i Tuš” i Ekonomski institut.

Đunić je kao vlasnik Ekonomskog instituta radio procenu vrednosti kompanije. Pre privatizacije železare direktor “Dilojta i Tuša” bio je Vlahović, sa kojim je Đunić kasnije osnovao firmu “Eki investment”.

U privatizaciji “Sartida” je nekoliko spornih stvari: to što je kompanija prodata američkom “Ju-Es stilu” neposrednom pogodbom, što je pre privatizacije uveden stečaj, a prilikom prodaje za 23 miliona evra dugovi od 1,7 milijardi dolara prebačeni su na državu – kaže izvor Blica.

Povratak na Net.hr