Produljite vijek trajanja vaših namirnica uz ovih par trikova

shimmer fallback

Ako namirnice budete skladištili na odgovarajući način, dulje ćete ih moći i koristiti. Zato poslušajte naše savjete i nemojte sačuvati samo hranu, nego i novce.

10.11.2014.
11:30
Play logo

Maslinovo ulje

Radije se držite manjih bočica, osim ako ga ne koristite u velikim količinama. Naime, jednom kad otvorite bocu maslinovog ulja, ono može postati užeglo u svega tri mjeseca (bez obzira što piše na etiketi). Svježe maslinovo ulje miriše po zelenim, zrelim maslinama, a i ima svjež, kiselkasti okus. No ako počne imati olovni, ljepljivi miris, odmah ga bacite, jer znači da se pokvarilo.

Sir

Polutvrdi i tvrdi sirevi bi trebali disati. Zamotajte ih u neki porozni materijal, kao što su papir za sir ili pergament papir. Izbjegavajte aluminijusku foliju ili prozirnu plastičnu foliju, jer ako ne dobije dovoljno kisika, vaš sir će se prije osušiti i završiti u smeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maslac

Maslac kojeg ne planirate koristiti u skorije doba možete bezbrižno zamrznuti. To će spriječiti da se pokvari, ali i da poprimi druge mirise iz hladnjaka. U hladnjaku bi vam neotvoreni maslac trebao izdržati oko četiri mjeseca, dok u zamrzivaču može 'preživjeti' i godinu dana. Ostavite ga u originalnom pakiranju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. A ako niste sigurni kad je vrijeme da zamrznete maslac, odat će ga sljedeće: promjena u boji, što znači da ga ne koristite dovoljno brzo. Maslac koji je svjetliji u sredini nego na rubovima više nije svjež, zahvaljujući oksidaciji.

Maslac od kikirikija

Staklenku povremeno okrenite naopačke kako bi ulje moglo prokliziti kroz cijelu smjesu, od čega će maslac biti kremastiji, pa ga nećete trebati miješati. Samo pripazite da poklopac bude dobro pričvršćen kako ne biste zaprljali police.

Smeđi šećer

Združite ga s 'prijateljima' kako se ne bi stvrdnuo. Naime, prebacite ga iz pakiranja u plastičnu posudu koja se može hermetički zatvoriti, no u nju stavite i neke vlažne namirnice kao što su primjerice komadići jabuke ili kruha, kako bi upio njihovu vlažnost i ostao mekan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majoneza

Stavite je u vrata hladnjaka. Naime u unutrašnjosti hladnjaka može biti previše niska temperatura za majonezu, zbog čega će se ona razdvojiti i ulje će ostati na vrhu staklenke ili vrećice. Ako ćete je pak držati u vratima hladnjaka, bezbrižno je možete koristiti tijekom sljedeće dva-tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brašno

Cjelovito pšenično brašno bi trebalo biti na nižoj temperaturi. Visoke razine ulja u pšeničnim klicama mogle bi uzrokovati da se brašno pokvari ako predugo stoji u smočnici. Ako brašno koristite rijetko, najbolje bi bilo da ga premjestite u hermetički zatvorenu posudu i smjestite u hladnjak, u kojem će potrajati do šest mjeseci. Pomirišite ga kako biste provjerili je li i dalje svježe, naime trebalo bi biti gotovo bez ikakvog mirisa, a bacite ga ako ima jak ili kiselkast miris. Inače, obično bijelo brašno može u smočnici trajati do godinu dana, u hermetički zatvorenoj posudi.

Začini (crveni)

Spremite sve crvene začine u hladnjak. Crvena paprika, obična paprika i čili bi trebali ostati svježi i zadržati svoju boju, na koju mogu utjecati svjetlost i toplina, puno dulje kad su na hladnom i mračnom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Med

Oživite kristalizirani med tako što ćete staklenku staviti u tavu napunjenu vrućom vodom. Na laganoj vatri polako miješajte med dok se svi kristali ne rastope. Nemojte med držati u hladnjaku, jer se tamo može kristalizirati. Med može trajati zauvijek, čak i nakon otvaranja, zato što enzimi u želucima pčela stvaraju nusproizvode koji tjeraju bakerije.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo