Presude huliganima biće izricane odmah na stadionu

Ekspresna pravda za Uroše

Vlada Srbije trebalo bi u sredu da precizira delove strategije za suzbijanje nasilja u sportu.

Kako “Blic” saznaje, u Nemanjinoj 11 sastaće se akcioni tim za suzbijanje nasilja u sportu koji bi trebalo da donese odluku o formiranju specijalnog odeljenja tužilaca i sudija koji bi odmah na stadionu izricali kazne nasilnicima.

Kako “Blic” saznaje, premijer Srbije Ivica Dačić dao je zadatak akcionom timu da do 15. maja napravi strategiju i akcioni plan i da ga dostavi Vladi. Nova strategija podrazumeva zajednički angažman Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštava i sudstva.

Prema nalogu iz kabineta premijera, akcioni tim treba jasno da definiše zadatke nadležnih institucija, da budu vremenski oročeni i da se precizno odrede nosioci svakog dela posla i koordinacija među nadležnim institucijama.

Jedna od mera će biti formiranje odeljenja tužilaca i sudija koji će odmah po privođenju huligana na stadionu izricati presude. Cilj u borbi protiv ove vrste nasilja koje Srbiji nanosi štetu i u međunarodnim krugovima jeste da se nasilnici što pre procesuiraju.

Kako „Blic“ saznaje članovi tima koji treba da izrade novu strategiju su generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, policijski generali Mladen Kuribak i Milivoje Mirkov, predstavnici BIA i sudije Prekršajnog, Kasacionog, Apelacioniog suda i tužilaštva.

Izvor „Blica“ navodi da to neće biti jedini adut u borbi protiv nasilja na sportskim terenima već će biti i izvesnih izmena zakona.

Novi paket mera sadržaće i preventivne mere. Prema nalogu premijera, zadatak je nulta tolerancija na nasilje u sportu – kaže izvor „Blica“ iz Nemanjine 11.

Poslednje u nizu opomena upućene Srbiji stigle su od predsednika Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Mišela Platinija. Od Srbije se traži da reši problem nasilja na fudbalskim utakmicama, a učešće domaćih timova u narednoj sezoni može biti dovedeno u pitanje.

UEFA je ocenila da je nivo nasilja i nereda koji se događaju na fudbalskim utakmicama koji uključuju i timove iz Srbije – neprihvatljiv.

Povratak na Net.hr