Svaki peti neodlučan

PORTUGALCI NA BIRALIŠTIMA: Nakon četiri godine stroge štednje

Nakon četiri godine stroge štednje, Portugalci u nedjelju odlučuju hoće li novi mandat ponovno povjeriti vladajućoj koaliciji desnog centra, koja je jamac proračunske discipline ili će odabrati umjerenu promjenu kakvu najavljuju oporbeni socijalisti.

Nakon intenzivne kampanje vladajuća koalicija Socijaldemokratske stranke (PSD, desni centar) i CDS-a (desnica) koju vodi premijer Pedro Passos Coelho (51), uspjela se probiti na vrh, što je do prije nekoliko mjeseci bilo nezamislivo i prema anketama mogla bi dobiti između 35,5 i 40,3 posto glasova.

Socijalistima, kojima je na čelu bivši gradonačelnik Lisabona, 54-godišnji Antonio Costa, ankete predviđaju između 31,8 i 36 posto.

Međutim, izbori će biti jako neizvjesni jer se svaki peti od 9,6 milijuna portugalskih birača izjašnjava kao neodlučan.

Ako se obistini predviđanje da nijedan od dva tabora neće osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu od 230 mjesta, nazire se opasnost političke blokade što bi moglo naštetiti toj članici Europske unije koja je lani izašla iz paketa financijske pomoći.

“Ne uspije li nitko osigurati apsolutnu većinu (…) bit će to negativan znak za tržišta”, kaže Paula Carvalho, ekonomistica u portugalskoj banci BPI.

Premijer Coelho izvukao zemlju iz najteže krize

Nakon stroge štednje u Portugalu su se stekli uvjeti za gospodarski oporavak. Na tu je kartu u kampanji igrao premijer Pedro Passos Coelho, liberalni centrist, hvaleći se da je izvukao zemlju iz najteže krize u njezinoj povijesti.

Passos Coelho na vlast je došao 2011., pošto je njegov prethodnik, socijalist Jose Socrates već bio zatražio 78 milijarda eura pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Portugalci su bili podvrgnuti dotad neviđenim mjerama povećanja poreza i rezanja plaća, nakon čega je zemlja uspjela pokrenuti rast i smanjiti nezaposlenost na 12 posto u odnosu na 17,5 posto početkom 2013.

Blagodati tih kretanja prosječni Portugalci nisu osjetili jer svaki peti živi ispod praga siromaštva, s manje od 5000 eura na godinu.

Unatoč četiri teške godine u Portugalu nije rođena nijedna osporavateljska stranka, za razliku od grčke Sirize ili španjolskog Podemosa koje traže treći put u političkom krajobrazu zapadne demokracije s institucionaliziranom podjelom na desnicu i ljevicu.

Analitičari čak nagađaju da bi neuspjeh grčke radikalne ljevice Sirize u ukidaju omražene štednje, mogao portugalske birače potaknuti da biraju desnicu.

Socijalist Antonio Costa obećaje jačanje kupovne moći

Socijalist Antonio Costa predlaže “okretanje nove stranice” – okončanje štednje i poticanje rasta jačanjem kupovne moći, iako obećaje poštovati proračunske propise Europske unije.

Costa se u kampanji trudio odmaknuti od naslijeđa bivšeg premijera Josea Socratesa čiji su socijalisti bili istraživani za korupciju i pranje novca.

U vrlo tijesnoj utrci za izbore koji će odlučiti o budućnosti zemlje, Portugalci su rezignirani i strahuje se da bi se u nedjelju mogao ponoviti slab odziv iz 2011., kada je na birališta izašlo samo 41,9 posto birača.

Raspoloženje ljudi oslikava 72-godišnji umirovljenik Herminio Batista koji najavljuje “Neću ni za koga glasati. Uvijek iste stranke, ista obećanja, a ništa se ne mijenja”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr