Pokrenuli 'Facebook' za bivše nasilnike i neonaciste

‘Ključni faktor da se ekstremista odvrati od nasilja često je taj da ga se suoči s nekim tko ga ne osuđuje i tko će mu pokazati put kako upoznavati nove prijatelje, pronaći novi posao i graditi novi život.’

Protiv nasilnog ekstremizma (Against Violent Extremism – AVE) je online platforma na kojoj bivši ekstremisti i žrtve njihovih napada mogu podijeliti svoja iskustva, s ciljem da pomognu drugim osobama da napuste ili ne upadnu u nasilnu ekstremističku skupinu.

Ideja je nastala iz rasprave na summitu Protiv nasilnog ekstremizma u organizaciji Google Ideas u Dublinu 2011. Događaj je pokazao da bivši nasilnici i njihove žrtve mogu biti jak poticaj za druge da izađu iz pakla nasilja.

Kako bi pojedinac napustio ove skupine, potrebne su neke praktične mjere, koje zahtijevaju novu društvenu strukturu pojedinca, alternativni smještaj i novi posao. “Ključni faktor da se ekstremista odvrati od nasilja često je taj da ga se suoči s nekim tko ga ne osuđuje i tko će mu pokazati put kako upoznavati nove prijatelje, pronaći novi posao i graditi novi život. Ovo se odnosi na ekstremiste bilo kojih profila, bilo da se radi o bivšem skinheadu ili bivšem islamskom radikalu”, objasnio je to Robert Orell, predsjednik organizacije Exit Sweden, koja pomaže u rehabilitaciji bivših neonacista.

Povratak na Net.hr