Plastika koja se može sama popravljati

Znanstvenici okupljeni na 243. nacionalnoj sjednici Američkog kemijskog društva predstavili su plastiku koja se može sama popravljati kada se promijeni temperatura ili ako se plastika izloži svjetlu.

Nazovite je superplastikom ili kako god želite. Ova tvar potencijalno može imati vrlo široke primjene. Jedna od njih mogla bi biti popravak oštećene plastike na mobitelima.

Profesor Marek W. Urban, prezentirao je istraživanje koje pokazuje kako plastika mijenja svoju boju kada je oštećena. Kada se pak izloži svjetlu ili promjeni temperature, plastika će popuniti “praznine” u sebi.

Neki su ovo “punjenje” usporedili s “krvarenjem” i iscjeljenjem rana na ljudskoj koži, budući da plastika pocrveni kada je oštećena.

Plastični materijal ima “molekularne mostove” koji povezuju plastiku i čine mogućim njezino samoiscjeljivanje, odnosno samopopravak.

Istraživački tim usredotočio se na istraživanje načina kako se plastika može regenerirati na ekstremno vrućim temperaturama.

Proizvođač automobila tvrtka Nissan početkom ove godine predstavila je samopopravljajuću futrolu za iPhone, a još jedan nezavisni tim znanstvenika nedavno je došao do nekih saznanja o plastici koja se sama popravlja pomoću “običnog svjetla.”

Iako ovo neće pomoći vlasnicima iPhonea čiji su telefoni uglavnom napravljeni od stakla, mnogi proizvođači mobitela imaju barem jedan plastični model u svojoj ponudi.

Prof. Urban istaknuo je da se ova vrst plastike može koristiti ne samo za mobitele i tablete, već i za branike na automobilima, dijelove zrakoplova ili za oružane sustave.

Povratak na Net.hr