ZAGONETKA IZ PLIĆAKA

OPASNA RIBA U MIRNOJ RIJECI: Ekolog upecao u Tamišu krvoločnu piranu iz Amazone?

Riba mesožderka, koja inače obitava u vodama Amazone ili neka vrlo slična njoj, zagrizla je udicu ribiča Vladimira Delje na obali Tamiša u Pančevu.

Riba koju je upecao u plićaku, na dubini od otprilike pola metra, s oštrim zubima i karakterističnom vilicom nevjerojatno sliči pirani.

Pirana ili ne, iz Tamiša nije

Čak i ako nije riječ o pirani, sigurno nije niti neka riba čije bi stanište bilo u vodi te mirne ravničarske rijeke koja izvire u rumunjskim Karpatima a kod Pančeva se ulijeva u Dunav.

“U pitanju je riba koja po svim karakteristikama podsjeća na piranu, ponajprije svojom karakterističnom vilici i zubima. Očito je da se s promjenama klime mijenja nešto i u životinjskom svijetu Tamiša. Uhvatio sam ribu koja podseća na piranu. Nisam u potpunosti siguran da je to baš pirana. Ipak, bavio sam se akvaristikom i, na temelju vlastitih iskustava mogu reći da neodoljivo podsjeća na tu vrstu”, izjavio je Delja koji je, igrom slučaja, vijećnik u pančevačkom gradskom vijeću zadužen upravo za ekologiju.

JOŠ JEDNO ČUDOVIŠTE IZ DUBINA: Japanac ulovio divovsku ribu vuka

Stručnjaci tvrde da je došla iz – akvarija

On je, koristeći crviće kao mamac, upecao samo jednu takvu ‘ribicu’ .

Inače, pirane ili srodne im i također krvoločne ribe paku, već su bile ulovljene na području Vojvodine. Neki tamošnji ihtiolozi tumače ovaj fenomen vrlo prozaičnim razlogom tvrdeći da ih je netko iz akvarija pustio u rijeku, piše beogradski B92.

Povratak na Net.hr